2048 (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2048
Een spelpositie. Een mogelijk vervolg:
waarna de 16's beschikbaar komen voor fusie
2048
Ontwikkelaar Gabriele Cirulli
Datum van uitgave 9 maart 2014[1]
Licentie MIT-licentie
Genre Puzzel
Spelmodus Singleplayer
Platform web, mobiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

2048 is een open source[2] computerspel dat in maart 2014 uitkwam en binnen een maand een rage werd.[3] De negentienjarige ontwikkelaar Gabriele Cirulli zette het spel in een weekend in elkaar, naar eigen zeggen om de tijd te doden.[4] Het is een schuifpuzzel op een raster van vier bij vier hokjes, gebaseerd op Threes en Fives. De naam verwijst naar het speldoel: de speler voegt tegels met oplopende waarden samen tot er een tegel met een waarde van 2048 verschijnt.

Spelverloop en doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel wordt gespeeld op een vierkant speelvlak met een raster van 4×4. De speelstukken worden tegels genoemd en elke tegel beslaat een veld van het raster. De speler kan de tegels collectief zijdelings of verticaal verplaatsen, maar niet individueel besturen. Hij moet bij elke beurt een richting kiezen, waarna alle tegels die in die richting schuiven, tot ze worden tegengehouden door de rand of door een andere tegel. Als een tegel tegen een geblokkeerde tegel van gelijke waarde schuift, fuseren ze op de positie van de geblokkeerde tegel, die dan de waarden van beide tegels combineert. Het in elkaar schuiven van een rij met vier identieke tegels levert twee aangrenzende fusietegels op.

Nadat de tegels verschoven en gefuseerd zijn, voegt de computer een nieuwe tegel toe, waarna de speler weer aan de beurt is. De computer verstrekt enkel tegels met waarde 2 en af en toe 4. Bij het begin heeft de speler twee tegels. Door het fuseren van tegels ontstaan tegels met steeds hogere waarden: machten van 2, dus 2, 4, 8, 16, enzovoorts.

Met handig spel en geluk kan de speler zijn doel bereiken door tegels te fuseren tot 2048. Spelers raden aan om de hoogste waarde in een hoek te houden en de een na hoogste daarnaast, in het bijzonder als er tegels vanaf 64 in het spel zijn. Ligt de hoogste waarde linksonder, dan is het praktische effect dat de speler de richtingen omhoog en rechts alleen moet kiezen als dat duidelijk voordeel oplevert.[5][6]

Het ongedaan maken van zetten is in het oorspronkelijke spel niet mogelijk, maar wel in sommige apps, zie onder Varianten, waar meer verschillen genoemd worden.

Puntentelling en einde[bewerken | brontekst bewerken]

Een gewonnen spel

Tijdens het spel toont de computer de score, opgebouwd uit de totale waarde van de fusies. Als tijdens een beurt bijvoorbeeld drie tegels ontstaan, met waarden 32, 32 en 4, dan wordt de score verhoogd met 68 punten. Een beurt zonder fusies levert geen punten op.

Het spel kan op twee manieren eindigen:

  • Het bord ligt volledig vol met tegels, zonder dat er twee gelijke naast elkaar liggen. Combinaties en verschuivingen zijn dan niet meer mogelijk.
  • De speler wint het spel door het getal 2048 te maken uit twee blokjes van 1024. Hij kan dan desgewenst nog doorgaan tot er geen fusies meer mogelijk zijn. Eventueel kunnen dan fusietegels met waarden 4096, 8192 en 16.384 ontstaan.

Vergelijking met Flappy Bird[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de 2048-rage signaleerden verschillende commentatoren overeenkomsten tussen 2048 en Flappy Bird, een spel uit 2013. Dat was kort voor het verschijnen van 2048 van de markt gehaald omdat de ontwikkelaar, Dong Nguyen, overstroomd werd met reacties en te veel stress ervoer door het spel. Het kostte Cirulli evenveel tijd als Dong Nguyen nodig had om Flappy Bird te ontwikkelen. Beide zijn klonen van eerdere spelen, waarbij hun succes leidde tot volgende klonen. Ook zijn beide spellen als verslavend omschreven.[7][4] JayIsGames vergeleek 2048 met Flappy Bird, "maar zonder de woestmakende hersenloosheid".[5] Cirulli is gevraagd of hij bezorgd was dat hij net zo gestrest zou raken als de maker van Flappy Bird, zei hij dat hij "al door die fase was gegaan" op een kleinere schaal en dat hij "zich niet meer rot voelde" nadat hij besloten had geen geld te vragen voor 2048.[2]

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

2048 is ontworpen als browserspel, maar er bestaan officiële apps voor iOS en Android, ook met afwijkende speelvelden, van 3×5 tot 6×9 en 8×8. Er is een reeks klonen van het spel verschenen,[7] zoals een versie door het VIER-programma De Ideale Wereld. Andere ontwikkelaars hebben eveneens versies gemaakt met afwijkende formaten en ook met hogere en lagere doelwaarden, in elk geval 1024 en 4096.

In de Android-app was het in de eerste versies niet mogelijk om door te spelen na het bereiken van een tegel met waarde 2048.

Bij Android en sommige mobiele klonen is de laatste zet ongedaan te maken. Doet een speler een teruggenomen zet opnieuw, dan vergeet het spel de laatst ingevoegde tegel, zodat een willekeurige tegel verschijnt. Dat maakt de geluksfactor kleiner: de speler kan de laatste zet steeds opnieuw spelen, tot de toegevoegde tegel naar wens is.

Een ander verschil tussen het oorspronkelijke spel en sommige apps is de omgang met deels geblokkeerde stellingen, bijvoorbeeld als er acht tegels in het spel zijn, die allemaal in de onderste twee rijen liggen. De browserversie reageert dan alleen op het commando omhoog, wat ongunstig kan zijn. In sommige apps kan de speler toch een commando als omlaag geven. De tegels blijven dan liggen, maar het programma voegt een tegel toe. In zo'n app kan de speler dus als het ware passen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) 2048. 2048. Het oorspronkelijke spel.