4D-film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorstelling van een filmzaal voor 4D-films

Een 4D-film is een marketingterm die een entertainmentsysteem beschrijft. In sommige gevallen is er sprake van een 5D-, 6D-, of 7D-film.

Beschrijving[bewerken]

Bij een 4D-film wordt er een stereoscopische film afgespeeld en zijn er tegelijkertijd fysieke effecten in het theater, die optreden in synchronisatie met de film. Vanwege de hoge kosten van de fysieke effecten, worden 4D-films meestal alleen gepresenteerd op speciale locaties zoals in een pretpark.

Veelvoorkomende effecten die gesimuleerd worden in 4D-films, zijn regen, wind, alarmlichten en lichte bewegingen van de stoelen. De getoonde films zijn vaak van een spectaculair type. Wordt de opname gemaakt uit een achtbaan, dan bewegen de stoelen van de toeschouwers ook en voelen ze de wind. Rijdt de camera het water in, dan krijgen de toeschouwers water in hun gezicht.

Locaties[bewerken]

In Zuid-Korea hebben sommige gewone bioscopen de mogelijkheid om een 4D-film te vertonen, maar dit wordt veelal beperkt tot de 'topfilms', waaronder Avatar. In Nederland is er een attractie in de Efteling, de PandaDroom, die een 4D-film vertoont. Deze attractie is opgezet in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en gaat over het broeikaseffect, vissen met sleepnetten en kap van oerbossen. Een andere Nederlandse 4D-bioscoop is in het Harderwijkse dolfinarium. Ook in België is er een attractie in Walibi waar een 4D-film wordt vertoond. Het gaat om een aflevering van de Nickelodeon-serie Spongebob.