50PLUS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf 50Plus)
Ga naar: navigatie, zoeken
50PLUS
50plus.svg
Personen
Partijvoorzitter John Struijlaard[1]
Partijleider Jan Nagel
Fractieleider Tweede Kamer Henk Krol
Fractieleider Eerste Kamer Jan Nagel
Mandaten
Zetels in Tweede Kamer
Zetels in Eerste Kamer
Zetels in het Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 2009[2]
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Centrum[bron?]
Ideologie Ouderenbelangen
Website Vlag van Nederland www.50pluspartij.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Kandidaten van 50PLUS in het Huis der Provincie in Arnhem op de verkiezingsavond 2011

50PLUS is een Nederlandse politieke partij die vertegenwoordigd is in de Eerste en Tweede Kamer, 11 provincies en vele waterschappen. 50PLUS is een partij die in het bijzonder opkomt voor de belangen van mensen van 50 jaar en ouder. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer is Henk Krol. Jan Nagel is de fractievoorzitter in de Eerste Kamer en John Struijlaard voorzitter van de partij.

Standpunten en programma[bewerken]

50PLUS is een partij die in het bijzonder opkomt voor de belangen van mensen van 50 jaar en ouder. De eerste 10 standpunten uit het verkiezingsprogramma (2012) zijn:

  1. 8% vakantiegeld voor AOW'ers
  2. De rekenrente voor pensioenen moet 4% worden.
  3. Een minister voor ouderenbeleid.
  4. Aanpakken belastingontduiking.
  5. Geen verhoging gemeentelijke en provinciale belastingen.
  6. Nieuwe hypothecaire leningen moeten in 30 jaar worden afgelost.
  7. Afschaffen successierechten voor kleine erfenissen.
  8. Versoberen wachtgeldregeling voor politici.
  9. Herstel van het consumentenvertrouwen van 50-plussers.
  10. Door de overheid stimuleren van internetgebruik door ouderen.

Geschiedenis[bewerken]

2009[bewerken]

Oprichting OokU

De partij Onafhankelijke Ouderen- en Kinderen Unie (OokU) werd in 2009 opgericht als rechtsopvolger van de "Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV)". De partij is een initiatief van Maurice Koopman, Alexander Münninghoff en Jan Nagel (voorzitter).[3]

2010[bewerken]

Tweede Kamerverkiezingen 2010 en 50PLUS

OokU besloot af te zien van deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen 2010.[4] In de herfst van dat jaar werd de naam veranderd in 50PLUS.[5]

2011[bewerken]

Overeenkomst met de OSF

In de aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen van 2011 sloot 50PLUS een overeenkomst met de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF). De regionale partijen hadden te weinig Statenleden om gezamenlijk een Senaatszetel te bemachtigen, daarom stemden een aantal 50PLUS Statenleden op de OSF. In ruil daarvoor werd 50PLUS Statenlid Kees de Lange bovenaan de kieslijst van de OSF gezet. Op 23 mei 2011 werd hij verkozen om namens de OSF zitting te nemen in de Eerste Kamer.

Provinciale Statenverkiezingen 2011

De partij deed in alle 12 provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 waar de partij in totaal 2,4 procent van de stemmen en negen zetels behaalde in 8 provincies.

Provincie Stemmen (%) Uitslag (zetels) Fractievoorzitter
Vlag Groningen (provincie) Groningen 1,6% 0
Vlag Friesland Friesland 1,4% 0
Vlag Drenthe Drenthe 1,8% 0
Vlag Overijssel Overijssel 2,6% 1 Rob Freriks
Vlag Flevoland Flevoland 2,5% 1 Erik Boshuijzen
Vlag Gelderland Gelderland 2,0% 1 Roelof Mulder
Vlag Utrecht (provincie) Utrecht 2,0% 1 Mieke Hoek
Vlag Noord-Holland Noord-Holland 1,7% 1 Willem Holthuizen
Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland 2,5% 1 John Struijlaard
Vlag Zeeland Zeeland 1,9% 0
Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant 3,3% 1 Herman Mondriaan
Vlag Limburg Limburg 3,9% 2 Albert Leppers

Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2011 verwierf Jan Nagel een zetel.

Naamswijziging in 50PLUS

Vanaf mei 2011 was het mogelijk om lid te worden en de naam werd veranderd in 50PLUS.[6]

2012[bewerken]

Tweede Kamerverkiezingen

Lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 en vicevoorzitter was Henk Krol. Bij de Kamerverkiezingen behaalde de partij twee zetels, die werden ingenomen door Henk Krol en Norbert Klein.

Nieuwe partijvoorzitter

Op 11 november werd Willem Holthuizen partijvoorzitter nadat de partij door senator Nagel verder was uitgebouwd.[7]

2013[bewerken]

Privacy

Voorzitter Krol kwam in het nieuws omdat hij aantoonde hoe eenvoudig het is om inzicht te krijgen in de medische gegevens van mensen.

Lokale tegenhanger, bestuurscrisis

Op 15 september werd door sympathisanten en ex-medewerkers de beweging Ouderen Politiek Actief (OPA) opgericht, nadat 50PLUS had besloten niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Op 20 september werden Dick Schouw, oprichter van OPA, en bestuurslid Adriana Hernández (levenspartner van Schouw) uit de partij gezet wegens respectievelijk "herhaalde overschrijding van door de partij vastgestelde grenzen" en "integriteitsschending".[8] Dit besluit van vicevoorzitter Marion Schobre bleek zijn oorsprong te vinden in het ontstaan van OPA.[9] Henk Krol was niet op de hoogte van het besluit, dat zou leiden tot onder meer het uitlekken van vertrouwelijke e-mails, waarbij ook Jan Nagel betrokken raakte.[10] Na de ontstane commotie stapten Schobre, voorzitter Willem Holthuizen en penningmeester Anke Nollen op en werd het royement van Dick Schouw en Adriana Hernández omgezet in een schorsing.[11]

Op 4 oktober maakte Henk Krol bekend dat hij per direct opstapte als lid van de Tweede Kamer. De aanleiding hiervoor was een publicatie in de Volkskrant over niet betaalde pensioenpremies in de periode dat hij eigenaar van de Gaykrant was.[12][13] Hij werd als fractievoorzitter opgevolgd door Norbert Klein en als lid door Martine Baay-Timmerman.

Op 2 november werd op een partijcongres Jan Nagel verkozen tot interim-partijvoorzitter.[14]

Op 13 november besloot de Beroepscommissie dat het eerdere royement van de leden Dick Schouw en Adriana Hernandez onterecht was geweest en bepaalde dat de rechten van deze twee leden met terugwerkende kracht volledig werden hersteld.[15]

2014[bewerken]

Verkiezingen voor het Europees Parlement

Op een partijcongres in Hilversum op 29 maart werd bekendgemaakt dat Henk Krol lijstduwer zou worden voor de Europese Parlementsverkiezingen 2014. Tevens werd John Struijlaard tot voorzitter gekozen. Bij de verkiezingen op 22 mei behaalde 50PLUS geen zetel.

Splitsing fractie in de Tweede Kamer

Op 28 mei werd Martine Baay door Norbert Klein uit de fractie gezet. Hierop zegde het bestuur van 50PLUS het vertrouwen in Klein op. Beide kamerleden claimden sindsdien de vertegenwoordiger van 50PLUS te zijn, waarbij Baay zich verzekerd wist van de unamieme steun van de 50PLUS Partij en doorging als 50PLUS/Baay-Timmerman. Klein ging door als 50PLUS/Klein. Op 13 november gaf Klein aan als onafhankelijk kamerlid verder te gaan zonder associatie met 50PLUS.

(Tijdelijke) terugkeer Krol

Op 10 september 2014 keerde Henk Krol tijdelijk terug in de Tweede Kamer, aangezien Martine Baay-Timmerman wegens ziekte tijdelijk vertrok. Krol werd fractievoorzitter van de fractie 50PLUS/Baay-Timmerman. In december werd bekendgemaakt dat Baay-Timmerman niet terugkeerde naar de Kamer en Krol haar opvolgde. Hij nam zitting naast Roland van Vliet.

2015[bewerken]

Verkiezingen Provinciale Staten

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 18 maart 2015 behaalde 50PLUS 14 zetels. 50PLUS is vertegenwoordigd in alle provincies, behalve Groningen.

Eerste Kamerverkiezingen 2015

50PLUS behaalde op 26 mei 2015 twee zetels bij de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer. Op 9 juni werden Jan Nagel en Martin van Rooijen benoemd als lid van de Eerste Kamer.

Gemeenteraadsverkiezingen 2015

Op 18 november 2015 doet 50PLUS voor het eerst mee bij gemeenteraadsverkiezingen, bij de herindelingsverkiezingen in Bussum, Muiden en Naarden (Gooise Meren) en in Edam-Volendam en Zeevang. Voor Gooise Meren is horecaondernemer Arno Haye de lijsttrekker en Viola Holt lijstduwer.

Bekende leden en sympathisanten[bewerken]

Bekende namen die zijn verbonden aan de partij zijn homo-activist Henk Krol (is fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer), Michel van Hulten en oud-staatssecretaris Martin van Rooijen die in 2015 benoemd is als lid van de Eerste Kamer.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]