6. Unterseebootsflottille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6. Unterseebootsflottille
Embleem van de Duitse 6. Unterseebootsflottille
Embleem van de Duitse 6. Unterseebootsflottille
Oprichting oktober 1938
Ontbinding augustus 1944
Land nazi-Duitsland
Krijgsmachtonderdeel Kriegsmarine
Specialisatie U-boot
Garnizoen Kiel, Danzig, St. Nazaire
Bijnaam Unterseebootsflottille Hundius
Commandanten Werner Hartmann
Wilhelm Schulz
Carl Emmermann

De 6. Unterseebootsflottille, ook bekend onder de naam Unterseebootsflottille Hundius, was een operationele eenheid U-Boten van de Kriegsmarine. De eenheid werd in oktober 1938 opgericht en kwam onder leiding te staan van Werner Hartmann.[1] De naam was te danken aan de succesvolle marineofficier Paul Hundius, die aan het einde van Eerste Wereldoorlog in zijn UB-103 sneuvelde.

91 U-Boten maakten tijdens het bestaan van de eenheid deel uit van de 6. Unterseebootsflottille.[1] De eenheid zat in haar eerste jaren gevestigd in Kiel en werd in december 1939 opgeheven. In juli 1941 werd de eenheid heropgericht in Kiel. In augustus van dat jaar werd de eenheid overgeplaats naar Danzig in Polen.[1] Enkele maanden later vertrok de eenheid naar St. Nazaire om daar tot het einde van haar bestaan te blijven. In augustus 1944 vertrokken de laatste boten richting een nieuwe eenheid in Noorwegen en werd de 6. Unterseebootsflottille officieel opgeheven.[1]

Commandanten[bewerken]

Organisatie[bewerken]

De 6. Unterseebootsflottille maakte deel uit van de Führer der Unterseeboote West (F.d.U. West), dat was gevestigd in Parijs. Naast de 6. Unterseebootsflottille maakte ook de volgende eenheden deel uit van de F.d.U. West:

Externe link[bewerken]