61e Grammy Awards

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
61e Grammy Awards (2019)
Grammy Awards
Datum 10 februari 2019
Locatie Staples Center, Los Angeles
Netwerk CBS
Vorige 60e Grammy Awards (2018)
Volgende 62e Grammy Awards (2020)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De 61e editie van de Grammy Awards vindt plaats op zondag 10 februari 2019 in het Staples Center in Los Angeles. Daarmee keert de ceremonie weer terug naar de westkust, nadat deze in 2018 voor één keer weer eens in New York had plaatsgevonden. De nominaties in de 84 categorieën zijn op vrijdag 7 december 2018 bekend gemaakt in het tv-programma This Morning (aanvankelijk zou dit op woensdag 5 december gebeuren, maar dat was uitgesteld in verband met het overlijden van voormalig president George H.W. Bush). De uitreiking van de awards aan de winnaars wordt live uitgezonden door de Amerikaanse tv-zender CBS.[1]

Wijzigingen[bewerken]

In juni 2018 kondigde het organiserende Grammy comité een aantal kleine wijzigingen aan in de reglementen[2]. In de meeste gevallen gaat het om een wijziging in de beschrijving van een categorie, of een kleine aanvulling op de regels. Eén categorie verandert van naam (Best Surround Sound Album wordt Best Immersive Audio Album). De grootste wijziging is te vinden in de belangrijkste cateogrieën (Album of the Year, Record of the Year, Song of the Year en Best New Artist), waarin het aantal genomineerde artiesten wordt uitgebreid van vijf naar acht. Volgens Grammy-directeur Neil Portnow is dit een gevolg van een groter aanbod van titels en artiesten, en betekent dit meer keuze en flexibiliteit voor de stemgerechtigde leden van de National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS), die de nominaties bepalen.[3] De stap komt enkele jaren nadat de organisatie van de Oscars een soortgelijke maatregel nam toen het aantal nominaties voor Beste Film werd uitgebreid van vijf naar tien.

Nominaties[bewerken]

De meeste nominaties voor een Grammy gingen naar Kendrick Lamar, die acht keer kans maakt op een prijs. Hij werd genomineerd in de volgende categorieën:

 • Record of the Year: "All The Stars" (met SZA)
 • Album of the Year: "Black Panther: The Album, Music From and Inspired By" (uitvoerende, producer, componist)
 • Song of the Year: "All The Stars" (als componist)
 • Best Rap Performance: "King's Dead" (met Jay Rock, Future & James Blake)
 • Best Rap/Sung Performance: "All The Stars" (met SZA)
 • Best Rap Song: "King's Dead" (als componist)
 • Best Rap Song: "Win" (als componist)
 • Best Song Written For Visual Media: "All The Stars" (als componist)

In de categorieën waarin Kendrick genomineerd is als componist staat hij onder zijn eigen naam vermeld (Kendrick Duckworth), in de overige categorieën onder zijn artiestennaam Kendrick Lamar. Zijn acht nominaties zijn net zoveel als het hoogste aantal van 2018, toen Jay Z eveneens acht nominaties kreeg (Kendrick had er toen zeven). In de laatste vijf jaar heeft Lamar in totaal 30 Grammy-nominaties ontvangen.

De lijst met meeste nominaties:

 1. Kendrick Lamar (8)
 2. Drake (7)
 3. Boi-1da, Brandi Carlile (6)
 4. Cardi B, Mike Bozzi, Lady Gaga, Childish Gambino, H.E.R., Maren Morris, Sounwave (5)

Nederlandse nominaties[bewerken]

Onder de genomineerden zijn drie Nederlandse namen:

 • Best Jazz Vocal Album: Metropole Orkest (met Raul Midon o.l.v. Vince Mendoza) voor If You Really Want
 • Best Opera Recording: Judith van Wanroij (met andere solisten en de ensembles Les Talens Lyriques en Le Choeur de Chambre de Namur o.l.v. Christophe Rousset) voor "Lully: Alceste"
 • Best Immersive Audio Album (v/h Best Surround Sound Album): Ronald Prent (technicus) voor "Symbol" van Engine-Earz Experiment