62e Grammy Awards

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
62e Grammy Awards (2020)
Grammy Awards
Datum 26 januari 2020
Locatie Staples Center, Los Angeles
Netwerk CBS
Vorige 61e Grammy Awards (2019)
Volgende 63e Grammy Awards (2021)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De 62e editie van de Grammy Awards wordt gehouden op zondag 26 januari 2020 in het Staples Center in Los Angeles. De show wordt uitgezonden door tv-zender CBS. De Grammy's zijn de belangrijkste muziekprijzen van de Verenigde Staten en worden sinds 1958 uitgereikt door de National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS). Voor de editie van 2020 worden de beste platen onderscheiden die zijn uitgekomen tussen 1 oktober 2018 en 31 augustus 2019. De deadline is een maand eerder dan in voorgaande jaren, omdat de show ook een paar weken vroeger is dan voorheen. Dit heeft weer te maken met het feit dat ook de uitreiking van de Oscars in 2020 eerder is dan vroeger. De nominaties in de 84 categorieën worden op 20 november 2019 bekend gemaakt.

Wijzigingen[bewerken]

Zoals bijna elk jaar zijn er ook voor de editie van 2020 enkele kleine wijzigingen in de reglementen aangekondigd.[1]

  • Om in aanmerking te komen voor een eventuele nominatie, moesten platenmaatschappijen hun materiaal voorheen in fysieke vorm (cd, lp, etc.) aanleveren bij de Grammy-organisatie, maar dat hoeft voor de editie van 2020 niet meer. Een simpele link naar een streaming-service is voldoende.
  • Er komen speciale commissies om te bepalen welke platen genomineerd worden in de pop- en rock-categorieën. Deze commissies bestaan al een paar jaar voor andere categorieën.
  • De omschrijving voor de categorie Best Traditional Pop Vocal Album is licht gewijzigd, om te benadrukken dat het weliswaar om traditioneel uitgevoerde popmuziek gaat (bijvoorbeeld in de stijl van het Great American Songbook, door artiesten als Frank Sinatra, Michael Bublé of Tony Bennett), maar dat dat niet automatisch betekent dat het ook om oud materiaal of om gevestigde artiesten moet gaan. De Grammy-organisatie heeft deze nieuwe omschrijving gemaakt omdat door de leden van de Academy vrijwel nooit op platen wordt gestemd met nieuw materiaal en/of van nieuwe artiesten.
  • Gesproken-woord titels die op kinderen zijn gericht komen niet meer in aanmerking voor een Grammy in de kindercategorie, maar voortaan in de categorie voor gesproken woord. De nieuwe naam van de categorie voor kinderrepertoire wordt Beste Children's Music Album.
  • In de diverse categorieën voor gospel en andere christelijke muziekstijlen (Best Gospel Album, Best Contemporary Christian Music Album, Best Roots Gospel Album, Best Gospel Performance/Song en Best Contemporary Christian Music Performance/Song) zijn voortaan ook Spaanstalige albums en songs toegestaan.