7 Zwerge - Männer allein im Wald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 Zwerge – Männer allein im Wald
Alternatieve titel(s) 7 Dwarves – Men Alone in the Wood
Regie Sven Unterwaldt
Producent Bernd Eilert
Andreas Grosch
Andreas Schmid
Otto Waalkes
Douglas Welbat
Hoofdrollen Otto Waalkes
Heinz Hoenig
Mirco Nontschew
Boris Aljinovic
Muziek Joja Wendt
Genre komedie
Speelduur 91 minuten
Taal Duits
Land Duitsland
Vervolg 7 Zwerge – Der Wald ist nicht genug
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

7 Zwerge – Männer allein im Wald is een komedie uit 2004, geregisseerd door Sven Unterwaldt. Het verhaal is gebaseerd op Sneeuwwitje van de gebroeders Grimm en bevat daarnaast tal van verwijzingen naar andere films. In Duitsland werd het een van de meest succesvolle films met meer dan 6,5 miljoen bezoekers.[1]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het land van de koningin is verdeeld in twee delen. Enerzijds is er de leefbare woongemeente dat wordt overheerst door het machtige slot, anderzijds is er het donkere Unterwaldt (onderwoud) dat enkel met de woongemeente is verbonden met een kleine brug over een rivier.

Op een dag plukt Roodkapje bloemen aan de rand van de woongemeente. Aan de andere kant van de rivier ziet ze een prachtige bloem en ze besluit om de brug te passeren. Het woud neemt haar in zijn macht en Roodkapje vergeet de tijd. Ze beslist om te zwemmen in de rivier, waarop een haaienvin verschijnt. Dit blijkt de muts van dwerg Bubi te zijn die Roodkapje bespioneert. Daarop wordt Bubi aangevallen door een beer. Roodkapje ziet de beer ook en vlucht verder het bos in.

De beer heeft Bubi meegenomen naar het hutje van de dwergen. Daar blijkt dat de beer in werkelijkheid de vermomde dwerg Tschakko is. Omdat Bubi naar een vrouw heeft gekeken, wat ten strengste verboden is, krijgt hij een straf: eekhoorns kietelen zijn voeten tot hij niet meer kan van het lachen.

De dwergen beschouwen vrouwen als lastposten en onheilbrengers en houden een vergadering. Hier wordt duidelijk dat Bubi's ouders bankovervallers waren die vluchtten met een luchtballon. Omdat er een lek in de ballon was, moesten ze gewicht overboord gooien. De moeder van Bubi heeft hem toen uit de luchtballon gesmeten. Daarop vertelt Brummboss zijn verhaal, wat hij in het verleden al meermaals heeft getracht, maar komt nooit verder dan: "Ik was een gelukkig en tevreden man tot in die bewuste nacht die mijn leven veranderde." De vergadering wordt onderbroken door "reus" Ralphie. Hij wil lid worden van "de zeven dwergen", maar dat kan niet omdat "er al zeven dwergen zijn". De dwergen sturen Ralphie weg en besluiten om de brug op te blazen. Aangezien ze met dynamiet minder goede ervaringen hebben, plaatsen ze enkel een bord dat vrouwen verbiedt om te passeren.

Tezelfdertijd vraagt de koningin haar nar om een mop te vertellen. Omdat de koningin blond haar heeft, vertelt de nar enkel moppen over "domme zwartharigen" waarbij de koningin telkens in een bulderlach schiet. Ze vraagt de magische spiegel wie de mooiste is van het land. Hoewel de spiegel eerst aangeeft dat dit de koningin is, zegt hij ook dat Sneeuwwitje eigenlijk mooier is. De koningin roept daarop de jager en zijn bloedhond Brutus (een West Highland white terrier). Zij had de jager destijds opdracht gegeven om Sneeuwwitje te doen verdwijnen. Nu blijkt dat hij haar heeft achtergelaten in een weeshuis.

Daarop verplaatst het verhaal zich naar het weeshuis waar een naïef Sneeuwwitje nog steeds met barbiepoppen speelt. Plots verschijnt in de spiegel van het barbiepoppenhuis de geest-van-de-spiegel die Sneeuwwitje inlicht dat er een klopjacht op haar is gestart. Sneeuwwitje vlucht weg en komt aan de brug naar Unterwaldt. Omdat ze van het verbodsbord niet verder mag, gebruikt ze een zwarte markeerstift en maakt van het vrouwenhoofd een man. Daarop vlucht ze het bos in. De jager komt ook aan het verbodsbord en gebruikt een scheermachine om de baard te verwijderen. In het bos ontmoet de jager Ralphie die hem ophoudt. Omdat de jager het spoor hierdoor is verloren, keert hij terug naar de koningin met de melding dat Brutus Sneeuwwitje in duizend kleine stukjes heeft verscheurd en opgegeten.

Wanneer de dwergen later op de dag thuiskomen, vinden ze Sneeuwwitje in een van de bedden. De dwergen willen haar weg omdat ze niet kunnen samenleven met een vrouw, maar veranderen van mening wanneer Sneeuwwitje voorstelt om het huis letterlijk in twee te splitsen. Sneeuwwitje had zich de dwergen wel kleiner voorgesteld. Hierop verklaren de dwergen dat "de grootte van een dwerg" slechts een oud vooroordeel is. Niet de grootte, maar wel de manier waarop je leeft, bepaalt of je een dwerg bent of niet. Daarop stelt Ralphie zich nogmaals kandidaat om dwerg te worden, maar wordt alweer afgewezen omdat "er al zeven dwergen zijn".

Sneeuwwitje komt te weten waarom de dwergen een afkeer hebben van vrouwen: de broers Sunny en Cloudy werden door hun lerares Duits uit het schooltoneel gezet omdat hun auditie van De wolf en de zeven geitjes niet overtuigend was. Speedy werd verliefd op Rapunzel die in een toren zat. Zij smeet haar lange vlechten buiten en Speedy begon naar boven te klimmen via haar linkervlecht. Hij werd via de rechtervlecht ingehaald door een ridder waarop Rapunzel de linkerhelft afsneed. Tschakko heeft een afkeer van vrouwen omdat hij ze niet kan en wil slaan. Cooky kookte op een dag vegetarisch eten wat zijn moeder slecht vond. Brumboss start nogmaals zijn verhaal, maar geraakt weer niet verder dan de eerste zin.

De koningin raadpleegt haar magische spiegel en komt al snel te weten dat Sneeuwwitje nog leeft. Daarop wordt de jager in de kerker gegooid. Ze vermomt zich en neemt haar raadgever mee tezamen met een enorm grote plastic doos. Net voor vertrek, komt ze haar nar tegen. De nar herkent haar niet en vertelt nu de "domme blondine"-moppen. Als straf wordt de nar in de kerker gegooid waar men hem ook een nieuw uiterlijk geeft.

De dwergen vernemen dat Sneeuwwitje de volgende dag achttien wordt en plannen een verrassingsfeest, hoewel ze ook beseffen dat het ook "die nacht van Brummboss" is. De zes dwergen beslissen om het geheime feest verder te zetten, maar Brummboss komt dit te weten. Ondertussen klopt de koningin aan de woonst van Sneeuwwitje en ontvoert haar in de plastic doos. De dwergen zijn teleurgesteld dat Sneeuwwitje niet komt opdagen, maar beseffen plots dat ze nergens van af weet. Daarop gaan ze haar zoeken. Ze vinden de kroon van de koningin en concluderen dat ze werd ontvoerd. Daarop nemen ze hun paard en rijden naar het slot. Eenmaal daar merken ze dat Brummboss niet bij hen is. Ze geraken in het slot omdat er net die dag ook een auditie is voor een nieuwe nar, maar geen van hen wordt weerhouden.

Sneeuwwitje zit in de kerker waar ze bezoek krijgt van een priester. Dit blijkt Brummboss in vermoming te zijn. Hij vertelt eindelijk waarom hij een afkeer heeft van vrouwen: volgens de vroedvrouw stierven zijn vrouw en baby tijdens de bevalling. Daarop nam hij troonsafstand en wierp zijn kroon weg. De vroedvrouw zette de kroon op haar hoofd en werd zo koningin omdat de wet nu eenmaal bepaalt dat de regeerder wordt bepaald door degene die de kroon draagt.

De "priester" neemt Sneeuwwitje mee naar het schavot, maar net wanneer haar "executie" begint, stelt Brummboss zich voor als zijnde de koning die achttien jaar geleden verdween. Sneeuwwitje is zijn dochter. Daarop zet Brummboss de echte kroon op waardoor hij terug koning wordt.

Brummboss neemt Sneeuwwitje en de zes andere dwergen mee naar de troonzaal. Daar smijt hij een veer in de lucht. De dwerg waarop de veer valt, zal de man worden van Sneeuwwitje. Sneeuwwitje protesteert omdat ze in de kerker haar droomprins reeds heeft gevonden: de voormalige nar.

De zes dwergen gaan teleurgesteld naar hun eigen woonst. Omdat er een dwerg te kort is, nemen ze Ralphie aan als zevende lid. Hun vertrouwen in vrouwen is nogmaals gekrenkt en ze zweren om nooit nog iets te willen doen voor zulke schepsels. Lang duurt de belofte niet, want Roodkapje klopt bij hen aan met de melding dat ze verdwaald is.

Verwijzingen en parodies naar andere media of personen[bewerken]

 • In de Ban van de Ring: de begingeneriek toont een map in de stijl van in Lord of the Rings. De plaatsnamen op de map hebben overeenkomsten met de namen van de acteurs.
 • Gandalf: Een van de dwergen zoekt "de wijze" op wat te doen met Sneeuwwitje. Deze zegt om "de ene ring" in het vuur te gooien.
 • Jaws en Roodkapje
 • De wolf en de zeven geitjes
 • Madonna: de koningin draagt een puntig borstenpakje zoals Madonna droeg tijdens een van haar tournees.
 • Unterwalt is naast de naam van het bos ook de achternaam van regisseur Sven Unterwaldt
 • Riverdance: de dwergen dansen op deze stijl
 • Ralphie wordt met Godzilla vergeleken
 • Gute Zeiten, schlechte Zeiten: de dwergen dromen van een eigen televisiereeks waarop een introfilmpje start met de muziek van Gute Zeiten, schlechte Zeiten.
 • Jurassic Park: Wanneer de vreemde dwergen hun eerste vergadering hebben, begint de tafel en het water te trillen en hoort men zware stappen. Dit blijkt Ralphie te zijn die aan de deur klopt.
 • Armageddon: Wanneer de dwergen Sneeuwwitje redden, start er een slow motion scène die overeenkomsten heeft met Armageddon wanneer de astronauten op weg zijn naar hun ruimteschip.
 • Aladin en de wonderlamp: Een van de dwergen vond ooit een wonderlamp, maar wist niet wat ermee te doen.
 • Oosterse gevechtskunsten in de stijl van Jackie Chan