810-819

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 810-819 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 9e eeuw.

Gebeurtenissen en ontwikkelingen[bewerken]

Franken
  • Karel de Grote overlijdt in 814, en wordt opgevolgd door zijn zoon Lodewijk de Vrome, die in 816 door paus Stefanus IV tot keizer wordt gekroond. In het Ordinatio Imperii (817) regelt Lodewijk zijn opvolging. Bernard van Italië, de koning van Italië, die niet in het Ordinatio Imperii wordt genoemd, komt in opstand, maar moet zich overgeven. Hem worden de ogen uitgestoken en hij overlijdt enkele dagen later aan zijn verwondingen.
  • Het Frankische Rijk sluit in het Verdrag van Aken (812) vrede met het Byzantijnse Rijk. Ook met het emiraat Córdoba wordt een grensverdrag gesloten, waarbij de Ebro als grensrivier geldt.
  • Omdat de aanvallen van de Vikingen doorgaan, wordt er gewerkt aan de verdediging van de kusten en rivieren. Na meerdere mislukte pogingen wordt Bretagne in 818 door de Franken onderworpen.
Vikingen
  • In 810 laat de Deense koning Gudfred een zeeleger de Friese kust plunderen. Hij maakt plannen voor een aanval op Aken, de hoofdpalts van Keizer Karel. In dezelfde zomer wordt hij vermoord door zijn Húskarls, de lijfwachten van Scandinavische koningen. Enige neven wisselen elkaar af op de troon totdat Gudfreds zoon Horik I in 815 koning wordt.
  • De Frankische belangstelling is ook op Denemarken gericht, waar in 819 onder Saksisch-Frankische druk Harald Klak het medekoningschap terugkrijgt.
Byzantium
  • Het Byzantijnse Rijk wordt getroffen door een aanval van de Bulgaren onder kan Kroem. In de slag bij Pliska (811) sneuvelt keizer Nikephoros I. Zijn in de slag zwaargewonde zoon Staurakios wordt tot aftreden gedwongen, en Michaël I Rangabe wordt tot keizer gekroond.
  • Ook deze verliest tegen de invallende Bulgaren, en wordt op zijn beurt afgezet en vervangen door Leo V. Deze ziet in de nederlagen tegen de Bulgaren een straf van God voor de beeldenverering der Byzantijnen, en begint een nieuwe iconoclastische periode.
  • De Bulgaren komen (813) tot aan een belegering van Constantinopel. Na de dood van Kroem (814) sluit zijn zoon en opvolger Omdoertag vrede met Byzantium.
Oosten

Het Abbasidenrijk begint af te brokkelen. Babak weet Azerbaidzjan in handen te krijgen, in Centraal-Azië sticht Saman Khoda de dynastie der Samaniden, en Egypte valt tijdelijk in handen van avonturiers uit Spanje.

Christendom

Heersers[bewerken]

Europa[bewerken]

Azië[bewerken]

Afrika[bewerken]

Religie[bewerken]