96th Street (Second Avenue Subway)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NYCS-bull-trans-Q-Std.svg    96th Street   NYCS-bull-trans-Q-Std.svg
96th Street Station (31810434145).jpg
Plaats Upper East Side - East Harlem
Opening 1 januari 2017
Perrons 1
Lijn(en) NYCS-bull-trans-Q-Std.svg (NYCS-bull-trans-M-Std.svgNYCS-bull-trans-N-Std.svgNYCS-bull-trans-R-Std.svg)
Vervoerder(s) New York City Subway (MTA)
Reizigers 6,014 miljoen (2018)
Coördinaten 40° 47′ NB, 73° 57′ WL
96th Street (Second Avenue Subway) (metro van New York)
96th Street (Second Avenue Subway)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
New York (stad)

96th Street is een station van de metro van New York aan het traject van de Second Avenue Subway. Het station is het voorlopig noordelijke eindpunt van metrolijn Q. Het station ligt aan Second Avenue, ter hoogte van de kruising met 96th Street waar Upper East Side grenst aan East Harlem in Manhattan.

Het station, samen met de stations 72nd Street en 86th Street, openden op 1 januari 2017 als de drie stations van het eerste segment van de Second Avenue Subway. De drie stations zijn tot heden de meest recente stations van de metro van New York.

Naast voor metrolijn Q is het station ook de noordelijke terminus van metrolijn M op weekdagen 's avonds en gedurende het volledige weekend (met uitzondering van de late avonddiensten). Een beperkt aantal treinen tijdens de spitsuren op weekdagen van metrolijn N gebruiken Second Avenue Subway als een variant aan de noordelijke trajectzijde, en beginnen en eindigen hun trajact ook in 96th Street. Tijdens de ochtendspits op weekdagen is er tenslotte een enkele bediening door metrolijn R in noordelijke richting langs Second Avenue Subway die als eindpunt 96th Street heeft.

Het station, samen met de andere stations van de eerste fase van de Second Avenue Subway, bevat functies die niet in de meeste metrostations in New York City te vinden zijn. Het is volledig in overeenstemming met de regelgeving opgelegd door de Americans with Disabilities Act uit 1990. Zo zijn er onder meer twee liften voor toegang voor personen met een beperking. Daarnaast bevat het station airconditioning waardoor het in de zomer tot 6° Celsius koeler is in het station dan in andere stations van de subway en is het waterdicht, een functie die alleen in nieuwere stations te vinden is. De kunstwerken in het station 96th Street zijn getiteld "Blueprint for a landscape", het is een muurschildering van Sarah Sze.

De twee sporen van het ondergronds metrostation liggen aan een 178 m lang en 8,5 m breed eilandperron op een diepte van 15 meter onder het straatoppervlak. Vlak ten zuiden van het perron is een kruiswissel die het mogelijk maakt voor treinen om van westelijk naar oostelijk spoor te wisselen en omgekeerd. Ten noorden van het voorlopige terminusstation lopen de sporen nog zover door in de reeds uitgegraven tunnelmond dat er makkelijk twee treinen op elk spoor gestationeerd kunnen worden.

De tunnel naar het noorden voor de verdere aanleg van het traject richting 125th Street in een tweede fase is geboord tot 105th Street. Tot daar werden ook reeds de sporen gelegd. Een toekomstig noordelijker volgend station is gepland aan de kruising met 106th Street.

Richting Vorig station Metrolijn Q Volgend station Richting
eindstation TriangleArrow-Left.svg eindstation Pfeil links.svg 96th Street Pfeil rechts.svg 86th Street TriangleArrow-Right.svg Coney Island-Stillwell Avenue