A&P

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A&P
A&P Logo gebruikt in Nederland
A&P Logo gebruikt in Nederland
Opgericht 1859
Einde 2000 (Nederland)
2015 (VS)
Eigenaar/onderdeel Tengelmann Group
Land(en) Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Europa
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

A&P (officieel : "The Great Atlantic and Pacific Tea Company") was een Amerikaanse supermarktformule.

Historie[bewerken]

A&P werd in 1859 als Great American Tea Company door George Huntington Hartford en George Gilman in New York opgericht, met als doel thee te verkopen.

In 1869 werden de eerste winkels in Amerika gevestigd. Rond 1925 was A&P uitgegroeid tot de grootste levensmiddelenketen van de Verenigde Staten. In 1936 werden de eerste zelfbedieningssupermarkten door A&P opgericht.

Tot 1969 was A&P de grootste supermarktketen van de VS met 633 winkels in 10 staten. In 1979 werd het bedrijf opgesplitst, waarbij het grootste deel van het concern in handen kwam van de Duitse firma Tengelmann Supermarktkette, die momenteel ook de PLUS (de Duitse supermarkt, dus niet te verwarren met de Nederlandse PLUS), OBI, Co Op-Märkte en vele andere supermarkten beheert met meer dan 9.000 filialen die over heel Europa verspreid liggen. Tengelmann verkocht zijn aandelen in A&P Amerika in 2012.

In november 2015 zijn de Amerikaanse A&P supermarkten gesloten na een faillissement van het moederbedrijf.

Nederland[bewerken]

De supermarktketen van Jac Hermans werd in 1988 verkocht aan het Duitse bedrijf Tengelmann, eigenaar van A&P-supermarkten. In het najaar van 1994 verdween de naam Jac Hermans uit het Nederlandse straatbeeld. De winkels gingen verder onder de naam A&P.

In Nederland zijn in de periode 2000-2003 zijn alle A&P-winkels opgegaan in de Schuitema-formule C1000 (Later Jumbo), alleen de vestiging aan de Terborgseweg in Doetinchem werd Coop-formule.