A'DAM Toren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A'DAM Toren
A'DAM Toren in september 2016
A'DAM Toren in september 2016
Plaats Amsterdam
Status in gebruik
Start bouw 1966
Opening 1971
Kenmerken
Gebruik uitgaansgelegenheid
Hoogte constructie 100 m
Verdiepingen 22
Vloeroppervlak 1.670,31 m²
Partijen
Architect Arthur Staal
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De A'DAM Toren is een tachtig meter hoge toren aan de IJ-oever te Amsterdam-Noord. De toren is in 1966 ontworpen door de Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van Koninklijke Shell. Het gebouw was bij veel Amsterdammers dan ook beter bekend als "Shell-toren".[1] In 2016 is de toren na een renovatie van twee jaar hernoemd tot A'DAM Toren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1965 besloot de directie van Shell aan de IJ-oever een nieuw gebouw te laten bouwen voor de directie en de algemene diensten van het Shell-laboratorium. Arthur Staal werd gekozen als architect. Omdat het terrein maar klein was zou het nieuwe gebouw een toren moeten worden. Staal ontwierp een kantoortoren die 45° gedraaid staat ten opzichte van de IJ-oever. Hieraan ontleent de toren zijn oorspronkelijke naam Toren Overhoeks.

In maart 1966 werd begonnen met het heien van een fundering op de tweede zandlaag onder Amsterdam. Het voor de funderingsvloer gebruikte beton bleek van slechte kwaliteit en in juli 1967 werd de vloer opgeblazen met dynamiet. Vervolgens werd een nieuwe vloer gestort die eind 1967 klaar was. In 1971 werd de toren opgeleverd.

In 2003 werd het Shell-terrein aangekocht door de gemeente Amsterdam. De woonwijk, die op het voormalige Shell-terrein werd ontwikkeld, werd naar deze toren Overhoeks genoemd.

In 2009 heeft Shell de kantoortoren verlaten. Deze was daarna in gebruik als tijdelijk bedrijfsverzamelgebouw. In de voormalige bedrijfskantine naast de toren is in 2013 een groot restaurant geopend, in samenhang met de ontwikkeling van de naastgelegen Tolhuistuin, die tot 2009 niet toegankelijk was voor publiek.

In januari 2014 werd bekend dat deze toren onder de naam A'DAM naar een ontwerp van Claus en Kaan Architecten zou worden herontwikkeld tot een combinatie van kantoren, uitgaansgelegenheden en een observatiepunt met een ronddraaiend restaurant.[2][3] Daarvoor zou een grote renovatie van de gevel noodzakelijk zijn waarbij de kenmerkende beglazing waar een dun laagje goud is opgedampt zou worden vervangen. Sinds de mast op de toren is geplaatst is deze ongeveer 100 meter hoog.

Op 14 mei 2016 is de gerenoveerde A'DAM Toren geopend.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger

Tijdens de renovatie

De nieuwe toren

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Shell Tower van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.