Aéroport de Genève

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aéroport de Genève
Luchthaven Genève
Flughafen Genf.jpg
IATA: GVA ICAO: LSGG
Algemene informatie
Type publiek
Plaats 4 km ten noorden van Genève,
(Meyrin and Grand-Saconnex)
Hoogte 430 m
Coördinaten 46° 14′ NB, 6° 7′ OL
Website Website luchthaven
Locatie in Zwitserland
Aéroport de Genève
Aéroport de Genève
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
05/23 3.900 m beton
05/23R 823 m gras
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Genève (Frans: Aéroport de Genève, Duits: Flughafen Genf) (IATA: GVA, ICAO: LSGG) is de internationale luchthaven van Genève, Zwitserland. Het ligt zo'n 5 kilometer buiten het stadscentrum van Genève en is bereikbaar over snelwegen, met de bus en via de spoorwegen (SBB-CFF-FFS). Het noordelijke gedeelte van de luchthaven loopt langs de Zwitsers-Franse grens. Het vliegveld bedient dan ook het omliggende gebied op Frans territorium. Passagiers die naar Frankrijk reizen kunnen de Franse uitgang nemen, passagiers voor Zwitserland verlaten het vliegveld via de Zwitserse uitgang. Ook vrachtoperaties kunnen aan beide zijden van de luchthaven uitgevoerd worden; dit maakt van Genève Airport een vrachtcentrum van de Europese Unie, hoewel Zwitserland geen deel uitmaakt van die unie.

Het vliegveld heeft één startbaan met een lengte van 3871 m en is een belangrijke aanvlieghaven voor de goedkope maatschappij EasyJet en enkele Zwitserse maatschappijen. Tevens zijn op het vliegveld conferentiecentra en het hoofdkantoor van de International Air Transport Association (IATA) gevestigd. In 2005 landden en vertrokken hier 9.411.105 passagiers.

Geschiedenis[bewerken]

Op 11 oktober 1919 stemde de Raad van de stad voor een wet om een vliegveld te bouwen, ongeveer 4 kilometer ten noorden van de stad, dichtbij het stadje Cointrin. Het eerste vliegtuig landde op 23 september 1920.

Ontwikkeling[bewerken]

In 1922 werden de eerste commerciële lijnen, Genève-Lausanne-Parijs, Genève-Lyon en Genève-Zürich-München-Nuremberg geopend. Op 2 mei 1947 werd de verbinding met New York geopend.

Externe links[bewerken]