Aéroport de Paris-Orly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parijs-Orly
Aéroport de Paris-Orly
De verkeerstoren
De verkeerstoren
IATA: ORY ICAO: LFPO
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Aéroports de Paris
Plaats Parijs
Hoogte 89 m
Coördinaten 48° 43′ NB, 2° 22′ OL
Website http://www.aeroportsdeparis.fr/
Locatie in Frankrijk
Aéroport de Paris-Orly
Aéroport de Paris-Orly
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06/24 3.650 m Asfalt
08/26 3.320 m Beton
02/20 2.400 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Diagram van de luchthaven Orly

De luchthaven Parijs-Orly (Frans: Aéroport de Paris-Orly) (ORY), gelegen in Orly, 14 km ten zuiden van Parijs, wordt naast internationaal vliegverkeer gebruikt voor Franse binnenlandse vluchten en door chartermaatschappijen. De luchthaven maakt onderdeel uit van het beursgenoteerde Aéroports de Paris.

De luchthaven heeft tegenwoordig 2 terminals, een westelijke en een zuidelijke. Een eerder bestaande noordelijke terminal is in de jaren 70 afgebroken.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk bekend als Villeneuve-Orly Airport, werd het vliegveld in de zuidelijke buitenwijken van Parijs in 1932 geopend als een tweede luchthaven naast Le Bourget.

Ongelukken en aanvallen[bewerken]

Op 3 juni 1962 stortte er kort na vertrek een Boeing 707 neer, gecharterd door Air France, met als bestemming Atlanta. Daarbij stierven 130 van de 132 inzittenden.

Ook werd de luchthaven al twee maal opgeschrikt door (herhaaldelijk mislukte) aanslagen. Bij de tweede aanslag, op 15 juli 1983, werd het kantoor van Turkish Airlines opgeblazen en vielen er 8 doden (Twee Turken, vier Fransen, 1 Amerikaan en 1 Zweed) en 63 gewonden. Deze aanslag werd gepleegd door het Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia.

Bereikbaarheid[bewerken]

Luchthaven Orly is verbonden met de Autoroute 6 (A6).

De luchthaven heeft zelf geen spoorverbinding, maar reizigers kunnen op meerdere manieren Parijs bereiken. Reizigers kunnen via de automatische Orlyval Station Antony bereiken, waar men kan overstappen op de RER B. Via een shuttlebus naar Station Pont-de-Rungis - Aéroport d'Orly kan worden overgestapt op de RER C. Met de Orlybus kan het centrum van Parijs zonder overstappen bereikt worden. Verder is de luchthaven bereikbaar per tram (tramlijn 7) en per regionale bus.

Culturele referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]