A3 (Cyprus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A3 Motorway
A3 Motorway
Land Cyprus
District Larnaca, Famagusta
Lengte 55 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Cyprus
Traject

De A3 is een autosnelweg op Cyprus. De weg vormt eerst een rondweg van de stad Larnaca, en loopt vervolgens oostwaarts door de Britse territoria naar Ayia Napa in het oosten. De weg is 55 kilometer lang.

Routebeschrijving[bewerken]

De A3 begint ten zuiden van Larnaca bij de luchthaven van de stad, en loopt vervolgens met 2x2 rijstroken met een boog om Larnaca heen. Aan de westkant van de stad eindigt de A5 uit Limassol, en aan de noordkant eindigt de A2 uit Nicosia. De snelweg loopt vervolgens naar het oosten, langs de kust, en passeert door de Britse territoria van Dhekelia. Er zijn geen grensposten. In dit gebied liggen Britse militaire bases. Vanaf de snelweg heeft men soms uitzicht op de zee, en de snelweg bedient ten oosten van Larnaca vooral wat dorpjes en strandresorts. Bij Ayia Napa eindigt de snelweg op de 2x2 weg van Ayia Napa naar Deryneia.

Geschiedenis[bewerken]

De snelweg is voornamelijk in de jaren 90 en de eerste jaren van de 21e eeuw aangelegd. Het kostte ongeveer 10 jaar om de weg te voltooien, in 5 bouwfases. De A3 was de eerste ringweg van Cyprus, om de stad Larnaca.