A3 (Man)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A3 Road
De weg langs huizen in Higher-Foxdale
De weg langs huizen in Higher-Foxdale
De weg langs huizen in Higher-Foxdale
A3 Road
A3 Road
A3 Road
Land Man
Gemeente Castletown, Malew, Patrick, German, Michael, Ballaugh, Lezayre, Ramsey.
Lengte 40 km
Lijst van A-wegen op Man
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Verenigd Koninkrijk
Traject
Plaats Castletown
Kruising A5 Douglas - Port Erin
Kruising A7 Ballasalla - Port Erin (Cross Four Ways)
Kruising A34 Ballasalla - A3
Plaats Foxdale
Kruising A40 The Hope - St John's
Kruising A1 Douglas - Peel (Ballacraine)
Kruising A4 Kirk Michael - Peel (Douglas Road Corner)
Plaats Ballig
Plaats Cronk-y-Voddy
Plaats Ballamenagh
Plaats Kirk Michael
Plaats Ballaugh
Kruising A14 Sulby - Bungalow (Sulby Crossroads)
Plaats Sulby
Kruising A18 Ramsey - Douglas (Parliament Square)
Plaats Ramsey

De A3 is een tweestrooksweg op het Britse eiland Man. De weg verbindt Castletown met de op een na grootste stad Ramsey. De weg loopt dwars over het eiland en heeft een lengte van ongeveer 40 kilometer. De plaatsen Sulby, Foxdale, St John's en Kirk Michael liggen ook nog aan de weg.

Markante plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Circuits[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het begin van de 20e eeuw heeft de A3 deel uitgemaakt van een aantal stratencircuits voor de vele racewedstrijden die op het eiland Man gehouden worden.

Highroads Course[bewerken | brontekst bewerken]

In 1904 maakte de A3 deel uit van de Highroads Course, waar de Gordon Bennet Trial voor automobielen gehouden werd. In 1905 werd de Tourist Trophy voor automobielen gehouden, maar toen werd er ook getraind door motorrijders die zich moesten kwalificeren voor de Trophée International in Frankrijk. In 1906, toen de Short Highroads Course in gebruik werd genomen, verdween de zuidelijke lus langs Castletown, maar van Ballacraine tot Ramsey bleef de route in gebruik. In het noordelijke deel werd zelfs een groter deel van de A3 gebruikt, want de "Sandygate Loop" vanaf Ballaugh via de A10 richting Sandygate werd overgeslagen en de coureurs bleven de A3 via Sulby volgen.

St John's Short Course[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in 1907 de eerste TT van Man voor motorfietsen gehouden werd, was gebleken dat de motorfietsen vermogen tekortkwamen om de heuvelachtige delen van de Shorts Highroads Course te kunnen volgen. Daarom werd gekozen voor een korter en vlakker circuit, de St John's Short Course. Die startte in Peel, maar kwam bij Ballacraine op de A3 uit en volgde die tot in Kirk Michael, waar men linksaf de A4 nam terug richting Peel.

Snaefell Mountain Course[bewerken | brontekst bewerken]

In 1911 was de techniek van de motorfietsen ver genoeg gevorderd om het lange circuit te kunnen volgen. Dit werd omgedoopt tot Snaefell Mountain Course, omdat het over de flanken van de berg Snaefell liep. De motorcoureurs kwamen nu bij Ballacraine uit oostelijke richting vanaf Douglas op de A3 en volgden die tot het einde op Parliament Square in Ramsey, waar de weg overgaat in de A18 Mountain Road richting Douglas. In 1923 werd de Manx Grand Prix voor het eerst georganiseerd en die volgt tot de dag van vandaag ook de Snaefell Mountain Course.

Billown Circuit[bewerken | brontekst bewerken]

Halverwege de jaren vijftig werd de Southern 100 race voor het eerst gereden. Die startte vlak bij de kruising met de A3 op de A5, maar kwam via de A7 bij Cross Four Ways op de A3 terug richting Castletown uit. Sinds 1988 worden ook de Pre-TT Classic Races op dit circuit gereden en sinds in 2008 de Lightweight TT en de Ultra-Lightweight TT terugkwamen op het programma van de TT van Man worden ze ook op het Billown Circuit gereden.