A4 (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autoroute de l'Est
De A4 bij Charenton-le-Pont
De A4 bij Charenton-le-Pont
Autoroute de l'Est
Autoroute de l'Est
Land Frankrijk
Lengte 482 km
Lijst van Franse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Frankrijk
Traject
van/naar Boulevard Périphérique, Parijs
Afrit autosnelweg 1 Charenton D4
Afrit autosnelweg 2 Joinville-le-Pont D4
Afrit autosnelweg 3 Nogent-sur-Marne D4
Knooppunt van wegen 4 A86
Afrit autosnelweg 5 Noisy-le-Grand
Afrit autosnelweg 6 Champs-sur-Marne
Afrit autosnelweg 7 Val Maubuée N104
Afrit autosnelweg 8 Croissy-Beaubourg
Afrit autosnelweg 9 Collégien
Afrit autosnelweg 10 Ferrières-en-Brie
Afrit autosnelweg 10.1 Marne-la-Vallée ouest
Knooppunt van wegen 11 A104
Afrit autosnelweg 12 Marne-la-Vallée Val de Bussy
Afrit autosnelweg 13 Marne-la-Vallée Val de Lagny
Afrit autosnelweg 14 Marne-la-Vallée Val d’Europe
Afrit autosnelweg 15 Coutevroult
Afrit autosnelweg 16 Crécy-la-Chapelle
Afrit autosnelweg 17 Meaux A140
Afrit autosnelweg 18 Saint-Jean-les-Deux-Jumeaux D603
Afrit autosnelweg 19 Montreuil-aux-Lions
Afrit autosnelweg 20 Château-Thierry
Afrit autosnelweg 21 Dormans
Knooppunt van wegen A26
Afrit autosnelweg 22 Reims-Tinqueux
Afrit autosnelweg 23 Reims-centre
Afrit autosnelweg 24 Reims-Cathédrale
Afrit autosnelweg 25 Reims-Saint-Remi
Afrit autosnelweg 26 Reims-Cormontreuil A34
Knooppunt van wegen A26
Afrit autosnelweg 27 La Veuve
Afrit autosnelweg 28 Saint-Étienne-au-Temple
Afrit autosnelweg 29 Sainte-Menehould
Afrit autosnelweg 29.1 Clermont-en-Argonne
Afrit autosnelweg 30 Voie sacrée
Afrit autosnelweg 31 Verdun
Afrit autosnelweg 32 Fresnes-en-Woëvre
Afrit autosnelweg 33 Jarny
Afrit autosnelweg 34 Sainte Marie
Afrit autosnelweg 35 Marange-Silvange
Afrit autosnelweg 36 Semécourt
Knooppunt van wegen Croix de Hauconcourt A31
Afrit autosnelweg 37 Argancy
Knooppunt van wegen Bifurcation de Mey A315
Knooppunt van wegen Bifurcation de Lauvallières A314
Afrit autosnelweg 38 Boulay
Afrit autosnelweg 39 Saint-Avold
Afrit autosnelweg 40 Freyming-Merlebach A320
Afrit autosnelweg 41 Farébersviller
Afrit autosnelweg 41.1 Puttelange
Afrit autosnelweg 42 Sarreguemines
Afrit autosnelweg 43 Sarre-Union
Afrit autosnelweg 44 Phalsbourg N4
Afrit autosnelweg 45 Saverne
Afrit autosnelweg 46 Hochfelden
Afrit autosnelweg 47 Brumath-nord A340
Afrit autosnelweg 48 Brumath-sud
Afrit autosnelweg 49 Reichstett A35
Afrit autosnelweg 49.1 Hoenheim
Afrit autosnelweg 50 Bischheim
Afrit autosnelweg 51 Strasbourg-centre

Autoroute 4 (A4, ook wel de Autoroute de l'Est genoemd) is een autosnelweg in het noorden van Frankrijk die de hoofdstad Parijs via de steden Reims en Metz in het oosten verbindt met de Franse stad Straatsburg.

Aan deze snelweg ligt het attractiepark Disneyland Paris. Men moet hiervoor bij Parijs de afslag Marne-la-Vallée Val d’Europe (14) nemen.

De A4 loopt door de regio's Champagne-Ardenne, Elzas, Île-de-France en Lotharingen.

Routebeschrijving[bewerken]

Parijs
De weg begint bij het spaghetti-knooppunt bij de Porte de Bercy aan de Boulevard Périphérique, de binnenring van Parijs. De snelweg telt vanaf hier 2x5 rijstroken en loopt over de oever van de rivier de Seine, later de Marne. Al snel valt een rijstrook af en resteren 2x4 rijstroken. In de voorstad Maisons-Alfort voegt de A86 vanaf het zuiden in, waarna beide wegen zijn dubbelgenummerd. De weg telt dan 2x4 rijstroken en al snel slaat de A86 weer af richting het noorden, naar de noordelijke voorsteden en voor verkeer richting Lille. De snelweg blijft 2x4 rijstroken tellen en voert door een landtunnel. Men komt door voorsteden als Champigny, Villiers en Noisy-le-Grand. De omgeving bestaat hier vooral uit voorsteden met vrijstaande huizen. De snelweg versmalt naar 2x3 rijstroken en komt dan door het op de tekentafel ontstane Marne-la-Vallée. Bij Emerainville kruist men de N104, de buitenring van Parijs, die hier richting het zuiden loopt, naar de zuidelijke voorsteden en voor doorgaand verkeer richting Troyes, Lyon en Bordeaux. Beide wegen zijn dan kortstondig dubbelgenummerd en tellen 2x4 rijstroken. Bij Torcy slaat de A104 naar het noorden af, richting de luchthaven en voor doorgaand verkeer naar Laon en Lille. De snelweg telt hierna weer 2x3 rijstroken. Men komt daarna door wat laatste voorsteden en langs Disneyland Paris, gelegen op zo'n 35 kilometer van de Boulevard Périphérique. Het laatste knooppunt in de agglomeratie Parijs is dat met de A140, een korte snelweg naar Meaux.

Oostelijk Frankrijk
Even voor Meaux begint het tolgedeelte en telt de A4 2x2 rijstroken. Vanaf hier is de weg een stuk rustiger. De afslagen liggen verder uit elkaar en het gebied begint wat glooiend te worden. Men kruist de rivier de Marne en parallel aan de weg loopt de D1003 of een variant daarop, de voormalige N3. Parallel aan de snelweg loopt de TGV Est, een hogesnelheidslijn. Het grootste plaatsje op weg naar Reims is Château-Thierry, halverwege de route. Hier kruist men de D1 die naar de grotere plaats Soissons in het noorden loopt. Het gebied bestaat uit glooiende velden met hier en daar wat kleine bossen. Men bereikt de stad Reims die 188.000 inwoners telt en een agglomeratie van 300.000 inwoners heeft. De A26 uit Calais voegt in en beide wegen zijn dubbelgenummerd. De snelweg loopt ruim ten zuiden van Reims langs terwijl een voie expresse het centrum bedient. Aan de oostkant van Reims eindigt de A34, de snelweg naar Charleville-Mézières en voor doorgaand verkeer richting Liège.

Net ten zuiden van de weg ligt een markant heuvelgebied dat vanaf de snelweg goed zichtbaar is, de Mont Sinaï. Even verderop, bij Châlons-en-Champagne, slaat de A26 af richting het zuiden, naar Troyes en Dijon. De snelweg loopt dan door de uitermate saaie, bijna boomloze dunbevolkte glooiende vlakten van Noord-Frankrijk. Dit duurt zo'n 50 kilometer, tot aan Sainte Menehould, waarna de heuvels van de Franse Ardennen beginnen. De weg stijgt hier iets en de omgeving is sterk bebost. Grote plaatsen liggen er niet op de route en de afstanden tussen de afslagen zijn soms fors. Men passeert het stadje Verdun op enige afstand, waar men de rivier de Meuse (Maas) kruist. Daarna bereikt men het stedelijk gebied langs de rivier de Moselle (Moezel), waarvan Metz de grootste stad is.

Metz telt 125.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 430.000 inwoners. De A4 is hier een stukje tolvrij en men kruist de A31, de snelweg van Luxembourg richting Nancy en Dijon. De snelweg passeert Metz aan de noordkant op een afstand van een tiental kilometers. Iets verderop buigt de weg tijdelijk af naar het zuiden, waarna een knooppunt met de inprikkers A314 en A315 volgt, die vanuit het oosten Metz ingaan. De A4 wordt dan weer een tolweg en loopt verder naar het oosten. De grootste plaats is hier Saint Avold, waar de A320 afslaat richting Saarbrücken en Ludwigshafen in Duitsland. Dit is de belangrijkste snelwegverbinding tussen Frankrijk en Duitsland.

De A4 buigt naar het zuidoosten af en loopt zelfs stukjes pal naar het zuiden. De stadjes Sarreguemines en Sarrebourg worden op ruimere afstand gepasseerd. Bij Phalsbourg eindigt de N4, de Voie Expresse die op afstand parallel liep aan de A4 en vanaf Parijs en Nancy komt. Men komt dan door de noordelijke heuvels van de Vosges (Vogezen), waarna men een vlakker gebied in komt, het zeer brede dal van de Rhin (Rijn). Bij Brumath slaat de D1340 af, een Voie Expresse naar het stadje Haguenau. Bij Vendenheim, vlak ten noorden van Strasbourg voegt de A35 in, die uit Karlsruhe komt. Beide wegen zijn dan dubbelgenummerd tot het centrum van Strasbourg, waarna de A35 verder naar het zuiden loopt richting Colmar, Mulhouse en Basel.

Geschiedenis[bewerken]

Aanleggesschiedenis
De eerste delen van de A4 die in aanleg gingen lagen bij Metz in 1971, destijds als A32. In 1972 opende een deel van de destijds A34 in Strasbourg. De aanleg van de A4 begon in de regio Parijs in midden jaren 1970. In 1974 werd de eerste rijbaan en in 1975 de tweede rijbaan geopend tussen de Boulevard Périphérique en Joinville-le-Point, daarmee de meest westelijke kilometers van de huidige A4 vormend. In 1975 en 1976 ging het rap en werden de overige kilometers van de A4 opengesteld. Het deel tussen Chelles (Paris) en de A140 bij Meaux is direct met 2x3 rijstroken aangelegd in 1976. In 1976 was de snelweg voltooid; de ruim 480 kilometer lange snelweg was daarmee binnen 5 jaar aangelegd. Omlegging Reims
De A4 is ter hoogte van Reims over 14 kilometer ten zuiden van de stad langs verlegd. Richting oosten splitst de snelweg al voor het knooppunt met de A26 af en loopt deze ten zuiden van de stad langs om ten oosten van de A34 weer aan te sluiten op het oude tracé. Tevens is de A26 een klein stukje verlengd tot de A4. De werkzaamheden begonnen in 2008 en de A4 is op 23 november 2010 opengesteld voor het verkeer.

Tol[bewerken]

De A4 heeft tussen Paris en Reims een open tolsysteem met tolstations op frequente intervallen. Tussen Reims en Strasbourg is een gesloten tolsysteem met tickets. Er zijn 3 tolvrije gedeelten, tussen Parijs en Disneyland, rond Metz en het laatste stuk voor Strasbourg. De gehele route is in het beheer van concessiehouder Sanef.

Alternatief[bewerken]

Over de gehele route kan de N4 een alternatief zijn. Deze weg begint wat zuidelijker bij Pontault-Combault en is over grote afstanden een tolvrije Voie Expresse. Dichterbij loopt de voormalige N3, die voor de kortere afstanden een alternatief kan zijn. Deze weg heeft nu diverse nummers in de verschillende Departementen die allemaal het nummer 3 in het wegnummer verwerkt hebben. Die route kent de nodige bebouwde kommen maar de weg heeft daarbuiten een redelijk doorgaand karakter.

Verkeersintensiteiten[bewerken]

n 2013 reden dagelijks 205.700 voertuigen bij Charenton-le-Pont direct ten oosten van de Boulevard Périphérique, waarmee de A4 de drukste aansluitende snelweg van de BP is. Dit stijgt naar 230.000 voertuigen op het dubbelgenummerde deel A4/A86 en daalt vervolgens naar 155.900 voertuigen bij Champigny-sur-Marne. Bij Noisy-le-Grand rijden 160.000 voertuigen wat stijgt naar ongeveer 175.000 op de dubbelnummering met de A4/N104. Na de dubbelnummering daalt dit naar 123.500 voertuigen bij Bussy-Saint-Georges. Op het toldeel daalt dit van 53.300 naar 26.600 voertuigen per etmaal. Tussen Reims en Chalons rijden 31.000 voertuigen, richting Metz maar 15.000 stuks. Tussen Metz en de A320 rijden 31.000 voertuigen, verder richting Strasbourg maar zo'n 20.000 - 25.000 voertuigen. Vlak voor Strasbourg loopt dit op naar 62.000 voertuigen. Op het tolvrije deel rijden maximaal 126.100 voertuigen, ten noorden van de A35.

De A4 bij Auve in het departement Marne