AAI Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

AAI Corporation (Aircraft Armaments Incorporated) is een luchtvaart- en defensiebedrijf gevestigd in Hunt Valley, Maryland. Sinds 2007 is AAI een onderdeel van Textron Systems. Het bedrijf is een van de grootste ontwikkelaars en producenten van onbemande vliegtuigjes. AAI heeft meer dan 2.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van $350 miljoen.

Geschiedenis[bewerken]

AAI is opgericht in Hunt Valley, Maryland in 1950 en is sindsdien uitgebreid met sleutellocaties in Charleston, South Carolina en kantoren in de hele VS.

Midden jaren 90 richtte AAI een dochterbedrijfje op, genaamd "ETI" (Electric Transit Incorporated) en begon samen met Škoda aan het fabriceren van elektrisch openbaar vervoer. Als laagste bieder wonnen ze een contract voor een trolleybusvloot in Dayton, Ohio en kregen daarna ook een groot contract in San Francisco, Californië. De ontwerpen van fundamentele systemen binnen de vloot bleken compleet fout nog voordat ook maar een handvol bussen in bedrijf waren genomen. Insiders ontdekten al gauw dat de technologie afkomstig van Škoda (gebruikt in de meeste hoofdsystemen) gebaseerd was op methoden en materialen uit de jaren '40. Door deze problemen kwamen de vervoersbedrijven erachter dat dit geen toekomst had. Door deze twee tegenslagen sloot Škoda al haar deuren voor de Amerikaanse markt in 2003. Kort daarna besloot ook AAI af te zien van verdere activiteiten in de OV-branche.

AAI Corporation heeft nog wel een dochterondernemening in het Verenigd Koninkrijk, ESL Defence Limited, dat zich concentreert op systemen voor electronic warfare.

Producten[bewerken]

AAI levert een heel scala aan producten en diensten voor het Amerikaanse leger, test en simulatie, onderhoud en logistiek.

Onbemande vliegtuigjes[bewerken]

RQ-2 Pioneer
Shadow 200 UAV

Sinds 1985 is AAI een leidende producent van onbemande vliegtuigjes (UAV's):

Als aanvulling op hun lijn van vliegtuigen, produceert AAI ook een mobiel Tactical Ground Control Station voor UAV operaties. Dit station is normaal gesproken geconfigureerd voor Shadow UAV's, maar kan ook geherconfigureerd worden voor het gebruik met andere types UAV.

Training en test systemen[bewerken]

Geavanceerde programma's[bewerken]

Externe link[bewerken]