ABC Records

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ABC Records was een Amerikaans platenlabel.

ABC Records begon in 1955 in New York als ABC-Paramount Records, het platenlabel van Am-Par-Record Corporation (een dochteronderneming van American Broadcasting-Paramount Theatres, Inc.). Naast het rechtstreeks produceren van albums, verzorgt ABC ook het eindproduct van onafhankelijke producers en distribueert lokale albums voor de nationale markt. De bedrijfsnaam van Am-Par Record Corporation werd in 1962 veranderd in ABC-Paramount Records, Inc. en in 1967 in ABC Records, Inc..

In 1965 veranderde ABC -Paramount Records haar naam in ABC Records. Ze distribueerde Dunhill Records totdat dit label was aangekocht en ABC Dunhill Records werd. Tevens distribueerde ze Sire Records. In 1979 werd ABC Records verkocht aan MCA Records die het ABC-label ophief. De albums die volgens de catalogus van ABC Records het best verkocht werden, kregen het MCA-label.

Sublabels en Aankopen[bewerken | brontekst bewerken]

Apt Records werd in het leven geroepen om singles uit te brengen. In 1960 werd Impulse! Records gelanceerd om jazzalbums te distribueren. Een paar jaar later werd Bluesway Records geboren om de bluesalbums te distribueren.

Op 23 mei 1973 werden Duke Records en Peacock Records aangekocht. In 1974 werd ook het platenlabel Famous Music van Gulf and Western (hieronder vielen ook Dot Records en Blue Thumb Records. Dit waren allemaal sublabels.

In oktober 1959 kocht ABC Records alle labels van Enoch Light op. Dat waren: Audition Records, Colortone Records, Command Performance Records en Waldorf Music Hall Records.

Producties[bewerken | brontekst bewerken]

Artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende artiesten werkten samen met ABC Records en haar labels:

Labels[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende labels werkten met ABC Records samen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Het complete verhaal over ABC