ACEC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ACEC - Logo venant des sacs plastique du Service Technique.jpg
Voormalige ACEC-vestiging aan het Handelsdok te Gent

ACEC (Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi) was een Belgische elektromechanicafabriek in Charleroi. Het ontwikkelde elektronische installaties: onder andere motoren, transformatoren, radio- en televisietoestellen. Er waren filialen in Charleroi, Gent, Wespelaar, Apeldoorn (Nederland) en Kinshasa (Congo).

Producten[bewerken]

ACEC is veelal bekend van zijn elektromotoren in treinen en trams en alternatoren in diverse Belgische elektriciteitscentrales. Ook radio- en televisietoestellen waren vrij verspreid. De kwaliteit van deze producten was zeer hoogstaand. Tussen 1978 en 1988 ontwikkelde het een gepantserd voertuig, de Cobra. Het kwam niet verder dan enkele prototypes.

Geschiedenis[bewerken]

Deze Belgische firma werd opgericht in 1886 door Julien Dulait onder de naam van "Société Anonyme Electricité et Hydraulique à Charleroi". Edouard Empain nam in 1904 de door Julien Dulait opgerichte firma Electricité et Hydraulique over en veranderde de naam in Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi (ACEC)[1] die later zou uitgroeien tot de belangrijkste Belgische firma van elektromotoren en huishoudtoestellen.

Begin jaren 60 van de 20e eeuw was ACEC qua omzet even groot als Philips.

In 1963 richtte ACEC een dochtermaatschappij op: ETCA (Etudes Techniques et Constructions Aérospatiales). Deze heeft als functie de problemen van elektronica in de ruimte te onderzoeken, met name betreffende de elektrische voeding en de kwalificatie van installaties bestemd om in de atmosfeer te werken.

Eind jaren 80 raakte het bedrijf in de problemen. Nadat de Generale Maatschappij van België zich niet langer engageerde en het bedrijf zijn verliescijfers bekend maakte, was de overname niet veraf. Zij werd ontmanteld in 1989. ACEC werd in 8 zelfstandige concerns verdeeld. Dit gebeurde onder leiding van de nieuwe aandeelhouders Alcatel, Alstom en minderheidsaandeelhouder de Waalse Regio. Vandaag bestaat nog enkel het onderdeel ACEC verwarming. Deze is gespecialiseerd in accumulatoren, airconditioning en warmtepompen;de eigenaars van dit bedrijf zijn twee kaders van de vorige afdeling verwarming van ACEC.

Externe link[bewerken]