Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ACLVB Liberale Vakbond)
Algemene Centrale der Liberale Vakverbonden van België
(ACLVB)
Geschiedenis
Ontstaansdatum 1939
Structuur
Voorzitter Gert Truyens
Land Vlag van België België
Aantal werknemers 624
Ledenaantal 293.952 (2015)
Slogan Vrije visie, eigen stem
Verwante organisaties
Continentaal EVV
Internationaal IVV
Media
Website www.aclvb.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Algemene Centrale der Liberale Vakverbonden van België (ACLVB) of Centrale Générale des Syndicats Libéraux de Belgique (CGSLB) of Allgemeine Zentrale der Liberalen Gewerkschaften Belgiens (AZLGB) is een van de drie representatieve vak(ver)bonden van België. De Liberale Vakbond vertegenwoordigt ongeveer 297.000 werknemers in België.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ACLVB vindt net als de andere Belgische vakbonden haar oorsprong in de tweede helft van de 19e eeuw. Ze is gegroeid uit verschillende liberale vakverenigingen die overal in het land ontstonden. In 1920 leidde dat tot de oprichting van de Nationale Centrale der Liberale Vakbonden van België. De naam werd in 1939 veranderd in ACLVB.

De ACLVB kende een gestage groei tijdens de laatste jaren. Dat vertaalde zich onder meer in een stijging van het aantal mandaten in de werknemersorganen in de bedrijven na de laatste sociale verkiezingen.

Eind oktober 2006 nam Guy Haaze ontslag als voorzitter van de ACLVB. Op 13 januari 2007 werd Jan Vercamst op een buitengewoon congres verkozen tot nieuwe Nationaal Voorzitter. Hij volgde Nationaal secretaris Luk De Vos op, die de functie van voorzitter ad interim waarnam na het ontslag van Guy Haaze. In 2015 volgde Mario Coppens Vercamst op.[2]

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

De ACLVB hangt een sociaal-liberale filosofie aan en is daarmee een van de weinige vakbonden die zich dan ook ten volle steunt op de liberale ideologie. Centraal staat daarbij overleg. Stakingen worden gezien als een ultiem drukmiddel, dat pas gebruikt wordt wanneer andere pressiemiddelen niet blijken te helpen.

De Liberale Vakbond onderscheidt zich van de andere Belgische vakbonden door haar interprofessionele structuur. Arbeiders en bedienden uit verschillende sectoren maken deel uit van dezelfde organisatie. Dit in tegenstelling tot het christelijke ACV en het socialistische ABVV die bestaan uit verschillende vakgroepen. Enige uitzondering is het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) dat de ambtenaren vertegenwoordigt binnen de ACLVB.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Voorzitter
1920-1942 Paul Lamborelle
1944-1959 Adolphe Van Glabbeke
1959-1989 Armand Colle
1989-1994 Willy Waldack
1994-2006 Guy Haaze
2006-2015 Jan Vercamst
2015-2023 Mario Coppens
2023-heden Gert Truyens

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Internationaal gezien maakt de ACLVB deel uit van het Internationaal Vakverbond (IVV) en het Europees Vakverbond (EVV).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]