AFAS Personal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

AFAS Personal (voorheen: Yunoo)[1] is een website die inzicht geeft in privérekeningen. Dit gebeurt door de transacties te analyseren en in te delen. Hierdoor wordt het een online huishoudboekje genoemd. De grafieken die hieruit voortkomen laten zien waar geld aan wordt uitgegeven. Er wordt ook weergegeven wat het bestedingsgedrag is vergeleken met anderen. Om onnodige kosten te voorkomen kunnen ook contracten worden ingevoerd, waarna AFAS Personal de gebruiker herinnert aan de opzegtermijn en de mogelijkheid geeft om een contract op te zeggen. Op 25 november 2010 werd het toenmalige Yunoo uitgeroepen tot Website van het Jaar 2010[2]. Daarnaast kreeg Yunoo, in een vergelijkende test met digitale kasboekjes, het hoogste rapportcijfer[3] van de Consumentenbond qua gebruiksmogelijkheden. Yunoo werd op 4 oktober 2011 overgenomen door het bedrijf AFAS Software, waarna de naam gewijzigd werd in AFAS Personal.[4]

Business case[bewerken]

Het verdienmodel[5] van AFAS Personal is als volgt: AFAS Personal werkt volgens het freemium-model. De grootste groep gebruikers werkt met de gratis versie. Een kleine groep werkt met een betaalde uitbreiding. Deze betaalde uitbreiding wordt samen ontwikkeld met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De site is vrij van reclames of aanbiedingen.

Rechtszaak[bewerken]

In juli 2014 diende een kort geding tegen AFAS dat was aangespannen door ING. Wie namelijk bij AFAS zijn huishoudboekje wilde bijhouden, kon dat door een automatische koppeling te maken tussen AFAS-software en zijn eigen bank. Vrijwel alle banken hebben echter in hun algemene voorwaarden staan dat die accountgegevens persoonlijk zijn en niet met andere partijen gedeeld mogen worden. ING zegt dat campagnes om klanten ervan bewust te maken dat ze hun gegevens niet invullen op andere sites hiermee onderuit worden gehaald.

De rechter volgt deze redenatie en stelde ING in het gelijk: 'Het gaat er ING c.s. immers om dat het voor de particuliere betaalrekeninghouder niet duidelijk is wanneer het invoeren van zijn persoonlijke inloggegevens op een andere site dan die van de bank veilig is en wanneer niet. Daarom is de gezamenlijke boodschap die de Nederlandse banken uitdragen dat dergelijke gegevens geheim moeten worden gehouden en alleen op de site van de eigen bank mogen worden ingevoerd. De automatische koppeling van AFAS staat daar haaks op.' AFAS is inmiddels met banken in gesprek om te kijken of er in overleg niet toch een automatische koppeling mogelijk is.

Zie ook[bewerken]