AGM-88 HARM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AGM-88 HARM
AGM-88E HARM p1230047.jpg
Algemeen
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Producent Raytheon Missile Systems
Type Lucht-grondantiradarraket
Jaar 1980
Maten
Diameter 25,4cm
Spanwijdte 111,8cm
Lengte 419,1cm

De AGM-88 HARM (High-speed AntiRadiation Missile) is een supersonische Amerikaanse lucht-grondantiradarraket ontworpen in 1980 en met als doel met radar uitgeruste defensiesystemen te vernietigen. De AGM-88 kan een doel detecteren, aanvallen en vernietigen.

Geleiding wordt gegeven door het ontvangen van signalen uitgezonden van een op de grond bevindende vijandelijke radar. Het heeft de mogelijkheid om een bepaald doel uit een dichtbevolkte groep van zenders te halen. Het geleidingssysteem dat op de vijandelijke radar inwerkt heeft een antenne en een zoekhoofd in de neus van de raket. Een rookloze dual-thrustraket stuwt de raket voort.

De Amerikanen verloren veel vliegtuigen en helikopters aan de Russische SA-2 grond-lucht raket tijdens de Vietnamoorlog. Dit leidde dus tot de ontwikkeling van de AGM-45 Shrike.

De AGM-45 raket werkt pas op het moment dat er vijandelijke radarsignalen gedetecteerd worden, is dat niet het geval, dan is de raket niet te richten. Bij de Shrike was het zo dat de radarbemanningen hun radar af en toe aan konden zetten om zo wel overzicht te houden, maar toch niet geraakt konden worden door de Shrike, deze was namelijk niet slim genoeg om de positie te onthouden van de vijandelijke radar.

Deze AGM-88 raket is een verdere ontwikkeling van de AGM-45 Shrike. De AGM-88 is daartoe wel in staat en is dan ook meer efficiënt tegen radar dan de AGM-45.