AMC Pacer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AMC Pacer uit 1975

De AMC Pacer is een auto, die van 1975 tot 1980 werd geproduceerd door de Amerikaanse constructeur American Motors Corporation.

Geschiedenis[bewerken]

Na de oliecrisis van 1973 ontstond vraag naar auto's die weinig brandstof verbruikten. Omdat de meeste Amerikaanse auto's een relatief hoog benzineverbruik hadden vergeleken met Japanse en Europese auto's, ontwikkelde AMC een kleine Amerikaanse auto: de Pacer. Met dit concept waren ze al eerder vrij succesvol met de Gremlin.

De Pacer werd ontworpen door Richard Teague. Hij maakte in 1971 een schets van het ontwerp van de Pacer, waar hij naar eigen zeggen opkwam nadat hij naar een American Football wedstrijd had gekeken.

Op 1 maart 1975 werd de Pacer geïntroduceerd als de eerste kleine maar brede auto van de Verenigde Staten. Hij was 436 centimeter lang en 196 centimeter breed. De Pacer was dus een auto met de lengte van een kleine auto, maar met de breedte van een Cadillac.[1] Oorspronkelijk zou de Pacer worden aangedreven door een wankelmotor van General Motors, maar op het laatste moment werd besloten een conventionele zescilinder motor te gebruiken.

De Pacer was een bijzondere auto. De carrosserie bestond voor een derde uit glas, en de rechterdeur was 10 centimeter breder dan de linker, om het instappen achterin makkelijker te maken. In het Verenigd Koninkrijk (waar het stuur rechts zit) was dit minder handig. Een Pacer is ook nog eens breder dan een Rolls-Royce Silver Shadow, waardoor de bestuurder in parkeergarages moeite had met uitstappen.

Hoewel het de bedoeling was met de Pacer een zuinige auto te ontwerpen, is dat niet gelukt. Door de zware motoren en het glas waaruit de carrosserie grotendeels bestond, woog een Pacer circa 1500 kilo, wat een slechte invloed had op het brandstofverbruik.

1976 was een zeer succesvol jaar voor de Pacer: er werden er maar liefst 117.244 verkocht. Vanaf 1977 werd er een stationwagenversie gemaakt, die populairder werd dan de normale uitvoering. Vanaf 1978 was de Pacer leverbaar met een V8-motor, waardoor hij nog minder zuinig werd. In datzelfde jaar kreeg de Pacer ook een nieuwe, Mercedesachtige voorkant.

De oliecrisis van 1979 betekende het einde voor de Pacer. In 1980, het laatste jaar waarin de AMC Pacer werd verkocht, werden er slechts 1746 verkocht. Deze waren eigenlijk al het jaar daarvoor, in 1979, gemaakt.[bron?]

Enkele jaren daarna ging American Motors failliet. Veel AMC-aanhangers denken dat de Pacer de oorzaak was van het faillissement van AMC.[bron?]

Verkoopcijfers[bewerken]

In totaal zijn er zo'n 280.000 Pacers verkocht. Hieronder volgt een overzicht van de verkoopcijfers van de Pacer per jaar, model en motor. Het is goed te zien dat de Pacer in zijn beginjaren vrij succesvol was, maar in de latere jaren veel minder verkocht werd.

jaar totaal sedans/coupes wagons V8-motoren
1975 72.158 72.158 geen geen
1976 117.244 117.244 geen geen
1977 58.264 20.265 37.999 geen
1978 21.231 7.411 13.820 2.514
1979 10.215 2.863 7.352 1.041
1980 1.746 405 1.341 geen

Bekendheid[bewerken]

De Pacer is vooral bekend geworden doordat hij in televisieseries, films en videoclips werd gebruikt. Vooral na de film Wayne's World (in 1992) werd de Pacer ineens populair. In het vervolg van deze film (Wayne's World 2) kwam een limousine-Pacer voor.
Ook in Nederlandse films en tv-series komt af en toe een Pacer voor. In de eerste Flodder-film is tegen het einde van de film voor het huis van de familie Flodder een Pacer te zien waarin twee mensen seks hebben. Van Kooten en de Bie gebruikten de Pacer ook ooit voor een van hun filmpjes: als trekauto voor het aanhangwagentje van Jacobse en Van Es die tuinen winterklaar komen maken.
Ook wordt de Pacer wel eens gebruikt in een videoclip, zoals in The Real Slim Shady (Eminem), The Smooth Criminal (Alien Ant Farm) en Happiness (Alexis Jordan).

Er zijn ook aardig wat beroemdheden geweest die ooit een Pacer hadden, zoals country-zanger Conway Twitty en actrice Brigitte Bardot.[bron?]

Imago[bewerken]

De Pacer heeft een nogal slecht imago, en veel mensen vinden hem één van de lelijkste auto's aller tijden.[bron?] Toen de Pacer geïntroduceerd werd, kreeg hij veel bijnamen, zoals 'viskom op wielen', 'nerd-auto', 'bubbelauto'. Ook de pers was niet echt te spreken over de Pacer: In een automagazine uit het Verenigd Koninkrijk eindigde de Pacer op de tweede plek van de slechtste auto's die ze ooit hadden uitgetest. Op de voorpagina van de editie met de autotest van de Pacer stond: We drove the AMC Pacer — and wish we hadn't.[bron?]

Door het imago van deze auto wordt de Pacer vaak gezien als een cultauto van de jaren zeventig.

Waarde[bewerken]

De AMC Pacer is tegenwoordig niet echt een gezochte auto. Hoewel hij in Europa vrij zeldzaam is, kost een gerestaureerde Pacer Sedan/Coupe hier circa 4500 euro. De stationwagenversie van de Pacer is een stuk zeldzamer, en is dan ook iets duurder.[bron?]