AMO ZiL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zil-115.JPG
ZiL-115 in het museum voor transport in Bratislava
Katyusha.jpg
BM-13 Katoesja op een ZiS-151 in het militair museum in Belgrado
Truck-hatzerim-1.jpg
Zil 157 Vrachtwagen in Muzeyon Heyl ha-Avir, luchtbasis Hatzerim, Israël

AMO ZiL (Russisch: АМО ЗиЛ, voluit: Автомобильное Московское Общество Завод имени Лихачёва, Avtomobilnoje Moskovskoje Obsjtsjestvo Zavod imeni Lichatsjova d.i. Automobielbedrijf van Moskou Fabriek Vernoemd naar Lichatsjov), is een grote Russische fabrikant van vrachtwagens en zwaar materieel, die tevens gepantserde auto's bouwde voor de meeste Sovjetleiders en bussen en pantservoertuigen.

Daarnaast bouwt het bedrijf ook handgemaakte limousines en luxe sedans voor de hogere klasse in zeer beperkte oplages, vooral voor de Russische overheid onder de merknaam ZiL. Auto's van het merk ZiL hebben prijzen die gelijkstaan aan modellen van Maybach en Rolls-Royce, maar zijn veelal onbekend buiten het GOS en de productie is zelden meer dan 12 exemplaren per jaar. Een van de opmerkelijkste modellen was de Zil 29061 (ongeveer 20 gebouwd tussen 1981 en 1983), een rupsvoertuig met daarop een kleine buggy op een roterend kurkschroefonderstel, geschikt voor alle terreinen en bedoeld om neergekomen kosmonauten op te halen, die vaak in zeer onherbergzame gebieden landden.

Geschiedenis[bewerken]

De fabriek werd gesticht in 1916 als de Avtomobilnoje Moskovskoje Obsjtsjestvo (Russisch: Автомобильное Московское Общество) afgekort АМО. Er waren plannen om 1,5 tons vrachtwagens van het model FIAT F-15 te bouwen onder licentie.

Vanwege de Oktoberrevolutie en de daaropvolgende Russische Burgeroorlog duurde het tot 1 november 1924, in een tijd waarin er zeer veel vraag was naar kleine vrachtwagens, voordat de eerste auto, de AMO-F-15 werd gebouwd. De AMO F15 had een Fiatmotor en een laadvermogen van 1,5 ton. In 1931 werd er een tweede type aan het assortiment toegevoegd. De Amo-2 had een laadvermogen van 2,5 ton.

In 1931 veranderde de fabriek haar naam naar Zavod imeni Stalina (ZiS), waardoor alle vrachtwagens de naam ZiS kregen.

Nadat Nikita Chroesjtsjov de persoonlijkheidscultus rond Jozef Stalin aan de kaak had gesteld in 1956 werd de naam opnieuw veranderd naar Zavod Imeni Lichatsjova (ZiL), naar zijn voormalige directeur Ivan Lichatsjov.