Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ANDB)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gebouw van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, tegenwoordig de "Burcht" genoemd

De Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond werd opgericht in 1894 op aanstoot van de bekende Amsterdamse vakbondsleider Henri Polak (1868-1943), nadat deze enkele jaren in Londen had doorgebracht, waar de vakbeweging in ontwikkeling was.

Er waren al eerder vakverenigingen van diamantbewerkers opgericht in de 2de helft van de 19e eeuw, maar deze waren op basis van de vakspecialiteiten van de slijpers, verstellers en klovers, die erg op hun eigen rang waren gesteld. Na de oprichting van de ANDB zijn verscheidene van deze verenigingen daarin opgegaan.

De ANDB was een van de eerste vakbonden in Nederland en onder leiding van zijn voorzitter Henri Polak één van de oprichters van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) in 1906.

De meeste diamantwerkers in Amsterdam waren van joodse afkomst. Veel joodse vaklieden waren in deze periode socialistisch.

In 1900 betrok de bond een gebouw ontworpen door H.P. Berlage, dat bekend werd als de Burcht van Berlage. In 1958 ging de bond op in de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond, die in 1971 met andere bonden fuseerde tot de Industriebond NVV die weer in 1981 opging in de Industriebond FNV, die in 1997 opging in FNV Bondgenoten.

Canon van Amsterdam[bewerken]

  • De Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond is venster nummer 31 van de Canon van Amsterdam.

Externe link[bewerken]