AO (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Actuele Onderwerpen (AO)
Genre Informatief
Frequentie Tweewekelijks
Eerste editie 1936
Hoofdredacteur Ben Claeassens
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Actuele Onderwerpen, beter bekend onder de naam AO is de naam van een tweewekelijks Nederlands tijdschrift, dat actuele onderwerpen van achtergrondinformatie voorziet. De letters AO stonden oorspronkelijk voor Algemene Ontwikkeling, later voor Actuele Onderwerpen. De deeltjes worden uitgegeven door IVIO uitgeverij in Lelystad, onderdeel van de IVIO groep die is voortgekomen uit de Stichting IVIO. Deze stichting werd in 1936 opgericht door Philip Kohnstamm. IVIO groep is nu onderdeel van KMM uit Lelystad.

Het doel van AO is volgens de uitgever om op een objectieve en toegankelijke manier informatie over te brengen. Dit door steeds verschillende auteurs met kennis van het onderwerp te benaderen om een AO te verzorgen. Dat maakt het tijdschrift ook uitzonderlijk: Elke AO is geschreven door één persoon (met een voorwoord van de hoofdredacteur).

AO door de jaren heen[bewerken]

Kort na de oprichting van IVIO verschijnt ook de eerste van een reeks wekelijkse lessen over actuele thema’s onder de naam ‘Algemene Ontwikkeling’. Het is het begin van wat bekend zal worden als de AO-reeks. De eerste AO komt uit in 1936 en gaat over De Nachtwacht.

Van de AO verschijnt ook een gesproken versie voor mensen met een leeshandicap, vanaf 1946 (deeltje 101, over de eerste verkiezingen in Nederland na de Tweede Wereldoorlog).

Een AO wijdt op 5 juni 1944, de dag voor de invasie, een uitgave aan de kusten van West-Europa. Een week later wordt er een kaart van Normandië bijgevoegd, maar de Cultuurkamer verbiedt de verdere uitgave van de AO-reeks. Op 11 mei 1945 verschijnt de reeks met een nummer met als titel ‘O, schitterende kleuren van de Nederlandse vlag’ in een nieuwe stijl en onder de naam 'Actuele Onderwerpen' (AO).

Voor de Nederlandse soldaten in Nederland Indië werden speciale edities uitgebracht onder de naam RAO Reeks.

In 1948 krijgt AO met nummer 251 over Israël voor het eerst een kartonnen omslag. AO wordt een fenomeen dat als instrument voor volksontwikkeling zelfs door minister-president Drees wordt geroemd. AO laat in de pré-televisieperiode hele groepen kennismaken met onder meer de nieuwste stand van de techniek, natuurverschijnselen en situaties en gebeurtenissen elders in de wereld. Het telt dan nog zestien pagina’s en een abonneebestand met tienduizenden gezinnen en scholen in alle lagen van de bevolking. Tal van uitgaven leveren verrassende reacties op. Zoals een uitgave over de moderne slavenhandel die op Frans grondgebied in West-Afrika nog blijkt te bestaan en tot publicaties in Franse kranten en vragen in de Franse senaat leidt.

In de jaren 80 zijn er 49 AO-boekjes uitgebracht, speciaal voor kinderen. Dit is de AO Juniorreeks.

In april 2014 heeft AO-nummer 3000 bereikt, over kosmische kunst. Deze mijlpaal wordt gevierd in AO-nummer 3001, waarin minister Jet Bussemaker de toekomst van het onderwijs beschrijft onder de titel 'Competente rebellen'.

Externe links[bewerken]