AP1000-reactor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinezen volgen opleiding voor de AP1000

De AP1000-kernreactor is een kernreactor van het type drukwaterreactor die 1000 megawatt elektriciteit levert en verkocht wordt door het Amerikaanse Westinghouse Electric Company.

De eerste vier AP1000-reactoren werden in China gebouwd vanaf 2008. De Sanmen Nuclear Power Plant te Zhejiang en de Haiyang Nuclear Power Plant te Shandong krijgen elk zes AP1000-reactoren.

In de Verenigde Staten zijn zeven locaties voorzien voor elk twee AP1000-reactoren.

In vergelijking met eerdere ontwerpen heeft de AP1000 minder pompen, kleppen, leidingen en kabels[2] en past hij in een kleiner gebouw. Hij heeft daardoor minder gewapend beton en wapeningstaal[3] nodig en kan daardoor sneller en goedkoper gebouwd worden.

AP staat voor advanced passive. De AP1000 heeft een dubbele koelkring en andere maatregelen voor passieve veiligheid.[4] Hij kan 72 uur zonder koelpompen werken: hij gebruikt de zwaartekracht.[5] De reactor geldt als tien keer veiliger dan zijn voorgangers: de kans op schade aan de reactorkern is per reactor berekend als 0,241 per miljoen jaar. Toch is er kritiek geleverd op mogelijke roestvorming[6] en de sterkte van het gebouw bij inslag van een vliegtuig.