Areva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf AREVA)
Voor het geslacht van vlinders van de familie spinneruilen (Erebidae), zie Areva (geslacht).
Areva
de zetel van Areva in de rue La Fayette te Parijs
Oprichting 2001
Oorzaak einde 2018
Oprichter(s) opgesplitst
Eigenaar Commissariat à l'énergie atomique, Frankrijk, EdF
Sleutelfiguren Anne Lauvergeon (1e CEO, 2001-2011),
Philippe Knoche (CEO, jan 2015-)
Werknemers 45.340 (jaarultimo 2013)
Producten Elektriciteitscentrales
Omzet/jaar € 4012 miljoen (2016)[1]
Winst/jaar Gedaald € -665 miljoen (2016)[1]
Marktkapitalisatie € 1,8 miljard (2 maart 2017)
Website areva.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Areva was een internationaal actief Frans industrieconcern gericht op energieopwekking, voornamelijk kernenergie. Op dit gebied was het de wereldleider. Areva was actief in de uraniummijnbouw, het ontwerp, de bouw, het onderhoud en het beheer van kernreactoren en de verwerking van verbruikte nucleaire brandstof. Daarnaast leverde Areva ook hernieuwbare energiebronnen (windenergie, bio-energie, zonne-energie en waterstofgas). Het hoofdkantoor stond in Parijs.

De naam "Areva" werd gekozen door Anne Lauvergeon, de eerste CEO van Areva, en verwijst naar de kathedraal van Arévalo.[2]

In 2018 is Areva opgesplitst en opgedeeld in de bedrijven Orano, Framatome en Technicatome, na een grondige herstructurering van de onderneming, waarbij ook onderdelen geheel zijn afgestoten, zoals de activiteiten rondom hernieuwbare energie.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Areva was een société anonyme, waarvan bijna 90% van de aandelen direct of indirect in handen waren van de Franse overheid.

De wereldwijde activiteiten van Areva waren gegroepeerd in zes business groups:

  • Mijnbouw
Het bezat uraniummijnen of -reserves in Australië, de Verenigde Staten, Mongolië, Niger en de Centraal-Afrikaanse Republiek en had een aandeel in mijnen in Zuid-Afrika, Canada, Niger en Kazachstan.[3]
Deze groep ontwierp en bouwde twee types van kernreactoren: drukwaterreactor en kokendwaterreactor, en leverde diensten voor inspectie, onderhoud en modernisering ervan.
  • Back End
De activiteiten van deze groep omvatte het opwerken van gebruikte nucleaire brandstof, het transport ervan, het ontmantelen van nucleaire installaties, decontaminatie en behandeling van nucleair afval.
Deze vier business groups bedienden de volledige nucleaire-energiecyclus.
  • Hernieuwbare energieën
Deze business groep leverde installaties voor offshore windenergie, bio-energie en zonne-energieopwekking, en waterstofgas als energieopslagmedium (in brandstofcellen). Ze vertegenwoordigde in 2010 slechts 2% van de omzet van Areva.
  • Engineering en projecten
Deze groep voerde projecten uit voor de andere nucleaire business groups van Areva.

De voornaamste filialen van de groep zijn:

  • Areva NC (Nuclear Cycle), het vroegere Cogema;
  • Areva NP (Nuclear Power), het vroegere Framatome ANP;
  • Areva TA, het vroegere Technicatome, een dochtermaatschappij van CEA

In januari 2015 werd Philippe Knoche de nieuwe CEO van Areva.[4] Hij wilde Areva minder afhankelijk maken van nieuwbouwprojecten, deze projecten hebben in de afgelopen 10 jaar geleid tot forse verliezen en een sterke stijging van de schulden terwijl ze maar ongeveer 8% van de omzet uitmaakten.[4] De focus werd verlegd naar het leveren en recyclen van nucleaire brandstoffen, het onderhoud van reactoren en de sloop na buitengebruik stelling.[4]

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 werd Areva T&D verkocht. Dit onderdeel maakt producten voor de transmissie en distributie van elektriciteit. Op deze verkoop aan de combinatie Alstom/Schneider maakte Areva een winst van 1,2 miljard euro. Zonder bijzondere baten en lasten had Areva in dat jaar een verlies van ruim 0,4 miljard euro geleden.

De laatste jaren leed Areva forse verliezen, onder andere vanwege afschrijvingen op de bouw van de kerncentrale Olkiluoto 3 in Finland. Daarnaast waren ook de activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie verliesgevend. Het bedrijf had vanwege de afnemende vraag naar nucleaire energie geen reactor meer verkocht sinds 2008. Eind jaareinde 2015 had het concern een schuld van ongeveer 6,3 miljard euro.

Jaar[5] Orderportefeuille Omzet Nettoresultaat
2009 € 49,4 miljard € 14.008 miljoen € 552 miljoen
2010 € 44,2 miljard € 9104 miljoen € 883 miljoen
2011 € 45,6 miljard € 8872 miljoen € -2424 miljoen
2012 € 44,6 miljard € 8886 miljoen € -99 miljoen
2013 € 41,5 miljard € 9240 miljoen € -494 miljoen
2014 € 46,9 miljard € 8336 miljoen € -4834 miljoen
2014[6] € 32,1 miljard € 3954 miljoen € -4833 miljoen
2015 € 29,0 miljard € 4119 miljoen € -2038 miljoen
2016 € 31,8 miljard € 4012 miljoen € -665 miljoen

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Areva ontstond op 3 september 2001 door de fusie van CEA-Industrie met Cogema (Compagnie générale des matières nucléaires) en Framatome, twee Franse nucleaire-energiebedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks gecontroleerd werden door CEA-Industrie.[3] Cogema was actief in de winning van uranium, het verrijken ervan, en de verwerking van verbruikte brandstof; Framatome hield zich bezig met het ontwerp en de bouw van kernreactoren en daarmee verband houdende diensten. Door allerlei overnames en internationale overeenkomsten heeft Areva zich verder wereldwijd ontwikkeld en werd het bedrijf ook actief in de sector van hernieuwbare energie.

In 2007 nam Areva het Canadese mijnbouwbedrijf UraMin over voor $ 2,5 miljard.[7] UraMin is vooral actief in Afrika waar het een aantal mijnen in ontwikkeling heeft. Als deze mijnen in 2012 in productie zijn, zal er zo’n 7000 ton uranium worden gemijnd.[7] Met deze overname wilde Areva de leveringsverplichtingen aan klanten veilig stellen.[7] De overname was geen succes en uiteindelijk heeft Areva de waarde van de overname tot nul moeten afboeken.[8]

Herstructurering en opsplitsing van Areva[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2015 werd bekend dat EDF een meerderheidsbelang gaat nemen in Areva NP.[9] Hiermee komt het ontwerp en bouw van nieuwe kerncentrales en het onderhoud van deze installaties in handen van EDF. Areva behield een minderheidsbelang. Met deze transactie, door de Franse regering sterk gestimuleerd, zijn 19.000 werknemers van Areva overgegaan.[9] Medio november 2016 werd de overeenkomst getekend.[10] EDF nam niet de financiële risico’s over van de in aanbouw zijnde Finse kerncentrale Olkiluoto 3 en van diverse componenten gemaakt in Areva’s Le Creusot fabriek.[10] De aandeelhouderswaarde van Areva NP was zo’n 2,5 miljard euro.[10] EDF heeft nu 75% van de aandelen, maar zal dit belang afbouwen tot 51%. Areva begint met een belang van 25% en zal dit terugbrengen naar 15%.[10]

Na deze transactie met EDF zijn het leveren van nucleaire brandstof en het verwerken van gebruikte brandstof de hoofdtaken van Areva geworden.[9] Door de verder oplopende verliezen van Areva is onder leiding van de Franse overheid besloten om Areva op te delen, na het injecteren van nieuw kapitaal. In 2018 is het bedrijf volledig opgesplitst in drie delen:

  • Orano Group (voormalig Areva NC) - Franse staat heeft 90% van de aandelen, Japan Nuclear Fuel Limited heeft 5% en ook Mitsubishi Heavy Industries. Focus: mijnbouw, front-end (verrijking van uranium) en back-end (herverwerking) van de brandstofcyclus.
  • Framatome (voormalig Areva NP) - EDF is grootaandeelhouder met 75% van de aandelen en minderheidsbelangen voor Mitsubishi Heavy Industries (MHI – 19,5%) en Assystem (5%). Focus: ontwerp, bouw en onderhoud van kerncentrales, in het bijzonder de European Pressurized Reactor (EPR), alsmede de productie van splijtstofstaven.
  • Technicatome (voormalig Areva TA) - meerderheidsbelang van de Franse overheid, met minderheidsbelangen van o.a. EDF, Naval Group, CEA. Focus: dienstverlening rondom onderzoeksreactoren en kernreactoren voor de Franse marine.

Door de herstructurering en opsplitsing is in feite de situatie hersteld van voor het ontstaan van Areva.

Sportsponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

  • Areva heeft de Franse zeilboot Areva Challenge gesponsord in de America's Cup 2007.
  • Sedert 2009 was Areva sponsor van de Franse atletiekbond en van de jaarlijkse atletiekwedstrijd Meeting Areva in het Stade de France, voorheen Meeting Gaz de France.
  • In Duitsland was Areva shirtsponsor van de voetbalclub 1. FC Nürnberg.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]