ASCII Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ASCII Corporation
(株式会社アスキー)
Kabushiki kaisha Asukī
Logo
Rechtsvorm Kabushiki gaisha
Oprichting 24 mei 1977
Oprichter(s) Kazuhiko Nishi
Keiichiro Tsukamoto
Sleutelfiguren Tatsuo Sato (voorzitter)
Kiyoshi Takano (president)
Hoofdkantoor Nihonjisho-Daiichi Building 13-5, Kudankita
1-Chome, Chiyoda-ku
Tokio #102-8584, Vlag van Japan Japan
Producten Uitgeverij, computerspellen
Website (ja) ascii.co.jp
Portaal  Portaalicoon   Economie

ASCII Corporation (株式会社アスキー; Kabushiki-gaisha Asukī) is een in Tokio gevestigde Japanse uitgeverij en was een van de belangrijkste spelers in de verwezenlijking van de MSX-computerstandaard. Het is een onderneming van de Kadokawa-groep met aan het hoofd Kadokawa Holdings, Inc.

Het belangrijkste tijdschrift dat het bedrijf publiceert is ASCII, dat een van de oudste en meest prestigieuze tijdschriften van Japan is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

ASCII werd in 1977 opgericht door Kazuhiko Nishi en Keiichiro Tsukamoto. Samen met NEC's bestuursvoorzitter Kazuya Watanabe creëerde Nishi de MSX-computerstandaard, de eerste thuiscomputer op de Japanse markt.

De vroege werkzaamheden van ASCII Corporation bestonden hoofdzakelijk uit de ontwikkeling en fabricage van computerhardwareproducten. Aangezien de populariteit van spelcomputersystemen in de jaren 80 sterk toenam verlegde ASCII de aandacht naar de ontwikkeling en het publiceren van software voor spelcomputersystemen als de al eerder genoemde MSX-standaard, Nintendo's NES en Sega's Master System.

ASCII werd dusdanig populair in de softwaremarkt dat het een Amerikaanse vestiging oprichtte onder de naam ASCII Entertainment.

Hoewel het marktaandeel van ASCII op de Japanse markt onder druk kwam te staan verliepen de zaken op de Amerikaanse markt voorspoedig. Om het Amerikaanse interactieve vermaakkanaal verder te ondersteunen werd in 1998 het startup bedrijf Agetec verzelfstandigd. Eén jaar later werd het bedrijf geheel onafhankelijk van ASCII Entertainment.

In 1998 werd de Amerikaanse uitgeefdivisie van ASCII omgedoopt tot "Agetec" en dat staat voor "ASCII Game Entertainment TEChnology".

In maart 2002 beëindigde ASCII al zijn activiteiten op het gebied van computerspelontwikkeling. Het bedrijf concentreerde zich vanaf dat moment volledig op het uitgeven van IT- en computertijdschriften. In 2004 werd het bedrijf door Kadokawa Shoten opgekocht en op 1 april 2008 met dochteronderneming MediaWorks hernoemd tot ASCII Media Works.

Voordat het zijn computerspelactiviteiten geheel had beëindigd was een groot deel van de computerspeldivisie reeds ondergebracht in een zelfstandig opererende uitgeverij, Media Leaves, Inc.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]