ASTRO-H

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ASTRO-H

De ASTRO-H (ook bekend onder de naam Next, wat staat voor New X-ray Telescope) is een geplande satelliet, bedoeld voor röntgenastronomie, van JAXA. De lancering wordt verwacht in 2015/16 voor een 550 km hoge baan om de Aarde. Hij zal worden gelanceerd door de H-IIA.

De satelliet weegt 2,4 ton en is daarmee het zwaarste astronomische project van Japan tot nu toe. Als de satelliet eenmaal in een baan om de aarde is, zal de 14 meter lange telescoop worden uitgeschoven. Deze is bedoeld om het onderzoek naar harde röntgenstraling (boven de 12 keV van ASCA) voort te zetten.

NASA neemt ook deel aan dit project doordat de High-Resolution Soft X-Ray Spectrometer (SXS) een van de instrumenten is van de ASTRO-H. Het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON zal het filterwiel en de ijkbron van de röntgenspectrometer aan boord gaan bouwen. Deze componenten zijn essentieel om de ruimtetelescoop zowel grote sterrenkaarten te kunnen laten maken als uiterst nauwkeurige spectra van objecten in het jongste heelal, zoals restanten van supernova’s, te laten meten. Het filterwiel voorkomt dat de spectrometer overbelast raakt bij sterke astronomische röntgenbronnen. De ijkbron maakt het mogelijk te corrigeren voor instabiliteiten in de spectrometer.

Externe link[bewerken]