AVRO-concertorgel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AVRO-concertorgel
Pierre Palla Concertorgel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Fabrikanten
orgelbouwer Standaart
orgelbouwer Compton
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het AVRO-concertorgel, ook bekend als het Pierre Palla Concertorgel, is een groot theaterorgel en concertorgel dat gebouwd is voor de Nederlandse omroepvereniging AVRO.

Het orgel werd in 1936 ingebouwd in Studio 1 van de AVRO aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum.[1] Het orgel werd gemaakt door de Rotterdamse orgelbouwer Standaart. Omdat dit bedrijf in 1935 failliet ging, werd de bouw afgemaakt door de Engelse orgelbouwer Compton.

Het orgel is onder meer bespeeld door de Nederlandse organisten Pierre Palla en Bernard Drukker.

Bij de verbouwing van het AVRO-complex is het orgel ontmanteld. De onderdelen zijn aangekocht door de Stichting Pierre Palla Concertorgel, teneinde het weer op te bouwen in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), dat gevestigd is in het voormalige studiocomplex van de VARA aan de Heuvellaan te Hilversum.

Naast een speeltafel en twee orgelkamers waarin pijpwerk, slagwerk- en percussie-instrumenten hun plaats vinden, heeft het orgel ook bijzondere geluiden, zoals regen- en vogelgeluiden, maar ook een tamtam, een brandweerbel en een chinese gong voor de ondersteuning van films zonder geluid.[2]

Externe link[bewerken]