AZ Groeninge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AZ Groeninge
Toegang AZ Groeninge Campus Kennedylaan, april 2010.
Toegang AZ Groeninge Campus Kennedylaan, april 2010.
Plaats Kortrijk
Land België
Basisgegevens
Gesticht in 1211 - 2003
Opening nieuwste campus: 2010
Directeur Inge Buyse
Website Officiële website
Kenmerken
Type Algemeen Ziekenhuis
Verbonden universiteit KULAK & Université Lille Nord de France
Bedden 1066
Spoedopname Campus Loofstraat
Architect Baumschlager & Eberle architecten
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

AZ Groeninge is een groot supraregionaal fusieziekenhuis in de Belgische stad Kortrijk. Het ziekenhuis is het resultaat van een fusie van drie katholieke ziekenhuizen en één OCMW-ziekenhuis en is in beddenaantal het op drie na grootste ziekenhuis in België en zal, eens de nieuwbouw aan de President Kennedylaan op Hoog Kortrijk voltooid is, het op één na grootste van België zijn naar aantal bedden op één locatie.

Geschiedenis[bewerken]

De campus Kennedylaan van het AZ Groeninge net voor opening april 2010

Het AZ Groeninge heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw en behoort daarmee tot de oudste ziekenhuizen van het land. Het is een pluralistisch ziekenhuis dat het resultaat is van de fusie van een OCMW-ziekenhuis met drie private katholieke ziekenhuizen.

In 2003 fuseerden vier voormalige Kortrijkse ziekenhuizen: Kliniek Maria's Voorzienigheid in de Loofstraat (gesticht in 1937), het in 1211 gestichte Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, het Sint-Niklaasziekenhuis (1958) en het Sint-Maartenziekenhuis (1955). Bij de fusie werden alle specialisaties gecentraliseerd in één campus. In 2005 werd gestart met de bouw van een groot ziekenhuis nabij het Ei in Kortrijk. Tussen 2012 en 2016 moeten de campussen Sint-Maarten en Maria's Voorzienigheid naar deze nieuwbouw verhuizen. Tussen 12 en 30 april 2010 verhuisde de campus Houtmarkt en opende de nieuwe campus Kennedylaan.

Heden[bewerken]

De campus Onze-Lieve-Vrouw van het AZ Groeninge

Het fusieziekenhuis AZ Groeninge is in beddenaantal (1100 acute bedden; 57 kraambedden) het vijfde grootste ziekenhuis van het land (enkel het UZ van de KU Leuven, het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen, het Grand Hôpital de Charleroi en het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV zijn groter). Naar aantal bedden op 1 locatie is het zelfs het tweede grootste ziekenhuis, na het Universitair Ziekenhuis Leuven.

Het AZ Groeninge is tevens een opleidingscentrum zowel voor studenten geneeskunde als assistenten in opleiding in verschillende specialismen. Het beschikt over verschillende gespecialiseerde diensten en apparatuur zoals een afdeling Radiotherapie, een erkende borstkliniek, 2 MRI toestellen en een PET-CT scan.

Er is netwerkvorming en samenwerking met naburige ziekenhuizen zoals het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesziekenhuis te Waregem, het Jan Ypermanziekenhuis te Ieper, de ziekenhuizen in Moeskroen en Doornik, en het AZ Sint-Jan te Brugge. Het AZ Groeninge maakt deel uit van het Vlaams Ziekenhuisnetwerk van het Universitair Ziekenhuis van de K.U.Leuven en werkt voor opleiding van studenten en assistenten ook samen met het UZ Gent .

Sinds 2009 is er eveneens een formele samenwerking voor opleiding, onderzoek en dienstverlening met de Kortrijkse universiteit KULAK, de Université Lille Nord de France en het Centre Hospitalier Universitaire Lille. Het ziekenhuis neemt actief deel aan verschillende klinische studies.

Kerncijfers[bewerken]

 • Voltijdse betrekkingen: 1.038.
 • Deeltijdse betrekkingen: 1.642.
 • Artsen: 200.
 • Paramedici: 237.
 • Administratieve medewerkers: 393.
 • Technisch, logistiek en onderhoudspersoneel: 412.
 • Geneesheer-assistenten in opleiding: 30.
 • Bedden voor verblijfsafdelingen: 845.
 • Bedden voor dagziekenhuizen: 155.
 • Parkeergebouw: 2.200 plaatsen (nog te bouwen in een volgende fase).
 • De prijs van de nieuwbouw (kost bouwfase 1) € 111.734.692. Betreft: het eerste deel van het ziekenhuisgebouw, het eerste deel van het gebouw voor conferentie, logistiek en technieken, de omgevingsaanleg en de tijdelijke parking.
 • De totale kost van alle bouwfases wordt geraamd op € 408.000.000.
 • Tussen 2011 en 2016 zal de 2e bouwfase resulteren dat men in oppervlakte van 35.422 naar 117.422 vierkante meter bebouwde oppervlakte gaat. De campus in de Kennedylaan zal op dat moment 1051 bedden tellen. Op termijn is het de bedoeling om de resterende activiteit in campus Reepkaai in een latere fase ook naar de Kennedylaan over te brengen.[1]

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer[bewerken]

Externe link[bewerken]