AZ Sint-Lucas (Brugge)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het AZ Sint-Lucas

Het AZ Sint-Lucas is een algemeen katholiek ziekenhuis in de Belgische stad Brugge, gelegen in de wijk Steenbrugge in de deelgemeente Assebroek. Het is met 422 erkende bedden en 1.314 personeelsleden in 2018 het tweede grootste ziekenhuis van de stad, na het AZ Sint-Jan. Het is een middelgroot ziekenhuis in België, met een omzet in 2018 van 140 miljoen euro. Het ziekenhuis is met een eigen vermogen van 45% van het balanstotaal en een winstmarge van gemiddeld 2,1% in de periode 2014-2018 en 4,4% winst in 2018 structureel gezond.

Katholiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het was in 1960 - onder impuls van bisschop Emiel-Jozef De Smedt - dat besloten werd in Assebroek een ziekenhuis op te richten op basis van de katholieke levensvisie. De opdracht ging naar de Congregatie van de Zusters van de H. Jozef en als naam werd gekozen voor Sint-Lucas, de patroonheilige van de artsen. De bouwfase zelf duurde van 1962 tot 1965, het jaar van de opening met 175 bedden.

Groei[bewerken | brontekst bewerken]

Tot op heden kende het AZ Sint-Lucas een enorme expansie en kwamen er uitbreidingen met tal van nieuwe diensten: een dienst kinder- en jeugdpsychiatrie, een palliatieve dienst, een slaapkliniek, een heelkundig dagziekenhuis, een borstkliniek, een multidisciplinair pijnteam, een MR- en CT-scanner, een vernieuwde afdeling neonatologie, een prostaatcentrum en bekkenbodemkliniek, een postanesthesiezorgafdeling, een kliniek voor impotentie en seksuele stoornissen, een revalidatie- en reïntegratieprogramma RE-VITA voor mensen na een kankerbehandeling, een kinderplasschool voor een multidisciplinaire aanpak van plasproblemen bij kinderen, een vernieuwde afdeling pediatrie, een dienst hemodialyse, en een geriatrisch dagziekenhuis voor patiënten ouder dan 65 jaar.

In 1988 had de fusie plaats tussen het AZ Sint-Lucas (toen 404 bedden) en de Sint-Jozefskliniek (110 bedden), dewelke 1910 werd opgericht door de Congregatie van de Zusters Augustinessen van Meaux. Het AZ Sint-Lucas maakt deel uit van het ziekenhuisnetwerk KOM (Kust, Ommeland en Meetjesland). In november 2019 werd een samenwerkingsakkoord met het Brugs ziekenhuis AZ St. Jan afgesloten. De doelstelling is om de activiteiten en de werking van beide ziekenhuizen verder en beter op elkaar af te stemmen in het belang van de kwaliteit van de zorgverlening aan de patiënten.

Engagement[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 besliste het bestuur om gedurende 5 jaar steun te geven aan een ziekenhuis in Popokabaka in Congo, in samenwerking met de niet-gouvernementele organisatie Memisa. Medewerkers uit Assebroek gingen aan de slag in Sri Lanka bij de wederopbouw aldaar na de tsunami van eind 2004. In 2009 en 2014 werd beslist om deze samenwerking verder te zetten voor een nieuwe periode van 5 jaar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Het AZ Sint-Lucas
Het AZ Sint-Lucas