A Fall of Moondust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

A Fall of Moondust is een sciencefictionboek, geschreven door Arthur C. Clarke in 1961.

Samenvatting[bewerken]

De maan is gekoloniseerd in de 21ste eeuw, en wordt bezocht door (rijke) toeristen. Een groep van hen geraakt opgesloten na een maanbeving. Zullen zij gered worden?

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De maan is gekoloniseerd in de 21ste eeuw, en wordt bezocht door (rijke) toeristen. Eén van de attracties is een 'cruise' over de maanzeeën, waarin het stof van miljoenen jaren is verzameld. Dit stof is zo fijn dat het zich gedraagt als water. Een speciaal ontworpen 'boot' kan over de oppervlakte van het stof 'varen'.

Tijdens één van de tochten stort er tijdens een maanbeving een ondergrondse grot in, waarbij de boot bedolven wordt onder 15 m stof.

Er is een beperkte voorraad zuurstof, en het stof isoleert de warmte van de boot, maar houdt ook radiosignalen tegen. Ze zijn voor de buitenwereld verdwenen, met weinig hoop op redding. Kapitein Pat Harris en stewardess Sue Wilkins proberen de passagiers bezig te houden, om paniek te vermijden. Gelukkig zijn er onder de passagiers een aantal ervaren wetenschappers en ook een gepensioneerde ruimtevaartkapitein, Commandant Hansteen.

Op aarde is Robert Lawrence sceptisch over een eventuele redding, zelfs al kan men de boot lokaliseren. Hij wil de zoektocht afblazen, maar hij krijgt een bericht van een excentriek astronoom die het warmtespoor van de boot 'ziet'.

Een reddingsexpeditie wordt opgezet, en Lawrence kan contact maken met de gezonken boot. Ze laten een buis in het stof zakken, en blazen een gat in het dak van de boot. Luttele seconden voordat de vloeibare zuurstof explodeert, kan iedereen ontsnappen.