A Fistful of Dollars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Per un pugno di dollari
A Fistful of Dollars
Voor een handvol dollars (B/NL)
Clint Eastwood als The Man With no Name
Clint Eastwood als The Man With no Name
Alternatieve titel(s) A Fistful of Dollars; For a Fistfull of Dollars; Voor een Handvol Dollars
Regie Sergio Leone
Producent Arrigo Colombo
Giorgio Papi
Scenario Adriano Bolzoni (als A. Bonzzoni)
Víctor Andrés Catena
Sergio Leone
Víctor Andrés Catena
Jaime Comas Gil (als Jaime Comas)
Fernando Di Leo (onvermeld)
Duccio Tessari (onvermeld)
Tonino Valerii (onvermeld)
Hoofdrollen Clint Eastwood
Marianne Koch
Gian Maria Volonté
Muziek Ennio Morricone
Montage Roberto Cinquini
Alfonso Santacana
Cinematografie Federico G. Larraya
Massimo Dallamano
Distributie United Artists
Première 16 oktober 1964
Genre Spaghettiwestern
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Italiaans
Land Vlag van Italië Italië
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland
Budget $ 200,000 Amerikaanse dollar
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 1
Vervolg For a Few Dollars More
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A Fistful of Dollars (oorspronkelijke titel Per un pugno di dollari) is een Italiaanse film uit 1964. De film was de eerste in een lange reeks spaghettiwesterns en wordt door velen als een invloedrijke film gezien. De hoofdrollen zijn voor Clint Eastwood en Gian Maria Volonté.

De film vormt het eerste deel van de Dollarstrilogie, die verder bestaat uit For a Few Dollars More (1965) en The Good, the Bad and the Ugly (1966).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

The Man with no Name, een naamloze vreemdeling, komt aan in een dorp aan de Mexicaanse grens. Niet onopgemerkt want al snel ondervindt hij problemen met een aantal mannen die hem beledigen en uitdagen, waarop hij hen genadeloos neerschiet. Silvanito, de saloon- en hoteleigenaar, praat de vreemdeling bij over de vete tussen twee families, de Baxters (geleid door sheriff John Baxter) en de Rojos (geleid door Ramon Rojo) wat onrust en chaos in het dorp veroorzaakt. Hierop besluit de vreemdeling de twee parijen tegen elkaar uit te spelen en er zelf geldelijk baat bij te vinden. Hij neemt zijn intrek in het hotel.

De vreemdeling start met valse informatie door te geven aan de twee clans, telkens voor een handvol dollars. De Rojos hadden een Mexicaanse soldatengroep aangevallen en de vreemdeling meldt beide families de (valse) info dat twee mannen de aanval overleefd hadden en ze opgemerkt waren bij het kerkhof. Dit leidt tot een confrontatie waarop er een vuurgevecht uitbreekt. De vreemdeling toont hierna ook zijn goed hart door een familie samen te brengen en weg te halen uit hun onderdrukking door de Rojos.

Nadat de Rojos dit ontdekken, proberen ze de vreemdeling te doden maar hij overleeft ondanks zijn verwondingen en weet zich te verschuilen. De Rojos denken dat hij onderduikt bij de Baxters, steken hun huis in brand en moorden ze allen uit. De vreemdeling geraakt uit het dorp met hulp van de kistenmaker-begrafenisondernemer Peripero en geneest op een veilige plek van zijn verwondingen. Maar wanneer hij verneemt dat de Rojos Silvanito gegijzeld houden, keert de vreemdeling terug en gaat de confrontatie met Ramon en zijn bende aan. Na een vuurgevecht schiet hij de hele bende dood en kan hij Silvanito redden. Hierop besluit hij het dorp te verlaten en rijdt weg op zijn muilezel.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Eastwood, Clint Clint Eastwood The Man With No Name (Joe)
Koch, Marianne Marianne Koch Marisol
Volonté, Gian Maria Gian Maria Volonté Ramón Rojo als Johnny Wels
Lukschy, Wolfgang Wolfgang Lukschy John Baxter als W. Lukschy
Rupp, Sieghardt Sieghardt Rupp Esteban Rojo als S. Rupp
Calvo, José José Calvo Silvanito, de barman als Jose Calvo
Egger, Joseph Joseph Egger Piripero als Joe Edger
Prieto, Antonio Antonio Prieto Don Miguel Benito Rojo
Lozano, Margarita Margarita Lozano Consuelo Baxter als Margherita Lozano
Martín, Daniel Daniel Martín Julián als Daniel Martin
Stefanelli, Benito Benito Stefanelli Rubio als Benny Reeves
Brega, Mario Mario Brega Chico als Richard Stuyvesant
Carotenuto, Bruno Bruno Carotenuto Antonio Baxter als Carol Brown
Sambrell, Aldo Aldo Sambrell Rojo bendelid als Aldo Sambreli
Canalejas, José José Canalejas Rojo bendelid

Productie[bewerken]

De film was een western, gemaakt door de Italiaanse regisseur Sergio Leone en de film is volledig opgenomen in Spanje. Naast Clint Eastwood waren de meeste acteurs van Spaanse, Chileense, Italiaanse of Mexicaanse afkomst. De film was echter zo'n succes dat talloze andere Italiaanse filmmakers ook westerns in Spanje gingen opnemen. Zodoende is het genre van de spaghettiwestern ontstaan.

Het verhaal van de film was afgekeken van de Japanse samoeraifilm Yojimbo. Leone had niet alleen het verhaal van Yojimbo letterlijk overgenomen, hij had sommige scènes overgedaan en zelf stukken dialoog letterlijk gekopieerd. Omdat de film zozeer op Yojimbo leek, moest de première in de Verenigde Staten worden uitgesteld. De schrijvers van de screenplay van Yojimbo, Ryuzo Kikushima en Akira Kurosawa, hadden Leone namelijk aangeklaagd en werden door de rechter in het gelijk gesteld. Om die reden moest 15% van de opbrengst aan hen worden afgestaan. Het idee om een Japanse samoeraifilm naar het Wilde Westen te vertalen was overigens ook al niet origineel. John Sturges had dit eerder gedaan met The Magnificent Seven.

De muziek is van Ennio Morricone, het begin van een lange samenwerking tussen hem en Leone. Beiden waren oud-klasgenoten van elkaar.

Per un pugno di dollari werd opgenomen in Cinecittà in Rome en op locatie in de Tabernaswoestijn en Madrid.

Stijl[bewerken]

De film staat in schril contrast met alle Amerikaanse westerns, omdat:

  • In Amerikaanse westerns altijd duidelijk een scheidingslijn tussen goed en kwaad te zien is. In dit genre is de hoofdpersoon net zo slecht als de misdadigers die hij bestrijdt.
  • De film bevat veel meer actie en geweld dan Amerikaanse westerns.
  • De actie wordt afgewisseld met zwarte humor.
  • In Amerikaanse westerns wordt altijd de schoonheid van het Amerikaanse landschap getoond. Deze film speelt zich af in een apocalyptische woestijn, een droog, dor en onheilspellend landschap.
  • Voorgaande westerns romantiseren het Wilde Westen vooral. Deze film laat het Wilde Westen zien als smerig, realistisch-pessimistisch, vol geweld en oneerlijkheid.

Ook stilistisch kan de film revolutionair worden genoemd: veel geluids-, montage- en cameratechnieken die in deze film werden toegepast zouden later ontelbare malen door andere filmmakers worden nagedaan. Al moet hierbij worden gezegd dat veel van deze invloedrijke kenmerken later nog veel nadrukkelijker werden toegepast in de films van Leone. A Fistful of Dollars was nog maar een kleine lowbudgetproductie die slechts 90 minuten duurde. Leone had niet de volledige ruimte en kreeg pas in latere films veel meer de ruimte om naar hartenlust te experimenteren.

Trivia[bewerken]

  • De titel was eigenlijk Il magnifico straniero (The magnificent stranger), maar drie dagen voor de première werd die nog veranderd in de huidige titel.
  • De film word geciteerd in Back to the Future Part III, waar de hoofdpersoon Marty McFly, het eindduel naspeelt.

Externe link[bewerken]