Aad van Toor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aad van Toor
Adriaan met olifant (1980)
Adriaan met olifant (1980)
Algemene informatie
Volledige naam Adriaan Gerard van Toor
Geboren 30 oktober 1942
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1955-2003
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Adriaan Gerard (Aad) van Toor (soms aangeduid als Adrie) (Maassluis, 30 oktober 1942) is een Nederlands artiest bekend van The Crocksons (1955-1980) en Bassie en Adriaan (1976-2003), samen met zijn broer Bas. Sinds 2004 is hij met pensioen en woont hij in het Spaanse Benalmádena.

Bas en Aad produceerde vanaf 1984 de televisieseries van Bassie en Adriaan samen, maar de andere werkzaamheden waren gescheiden. Aad schreef de liedjes, series en boeken en hij regisseerde en monteerde de televisieseries. Hiernaast speelde hij in de televisieserie Het geheim van de schatkaart een dubbelrol, namelijk De Baron.

Levensloop[bewerken]

Van Toor werd in de jaren 60 van de 20e eeuw bekend als acrobaat samen met zijn oudere broer Bas als The Crocksons door middel van een stoelenact. Ze werkten in theaters en nachtclubs in verschillende landen van Europa en Zuid-Amerika. Hiervoor werkten ze in het televisieprogramma van Rudi Carrell getiteld de Rudi Carrell Show. Naast hun act van de Crocksons schreven ze liedjes voor andere artiesten zoals André van Duin, Sjakie Schram en Conny Vink.

Zijn grootste succes kent Van Toor daarna als acrobaat Adriaan in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Bas. Hij vertolkte deze rol vanaf 1976 tot en met 2003. Vanaf de derde televisieserie van het duo De Diamant krijgt Aad de regie in handen. In de periode 1980-1982 had het duo in samenwerking met Joop van den Ende een groot eigen circus: (TROS) Circus Bassie en Adriaan. Aad had hierbij in eerste instantie de artistieke leiding. Vanaf 1984 produceert Aad, samen met Bas, de Bassie en Adriaan televisieserie zelf, in plaats van Joop van den Ende. Naast acrobaat speelde hij in 1987 ook als eerste de rol van De Baron in de televisieserie Het Geheim van de Schatkaart. Een rol die in latere series gespeeld zou worden door Paul van Gorcum.

In 1997 werd hij samen met zijn broer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2003 werd bij Aad van Toor een ernstige vorm van kanker aan de speekselklieren ontdekt. Hierdoor konden zowel de afscheidstournee als de grote afscheidsvoorstellingen van Bassie en Adriaan, die gepland stonden voor januari 2004, niet doorgaan. Na een zware operatie en dertig bestralingen recupereerde Van Toor en kon hij op de oudejaarsdag van 2003 De Bassie en Adriaan 24 uurs-marathon op Nickelodeon presenteren, ter afsluiting van zijn carrière als acrobaat Adriaan.

De laatste jaren doet Aad van Toor het rustig aan. In oktober en november 2004 maakte hij met zijn vrouw een reis door Amerika.[1] Hierbij bezocht hij de plekken waarmee hij voor de televisieserie van Bassie en Adriaan in 1993 geweest is. Ook gaf hij datzelfde jaar didactisch advies aan de sinterklaasfilm Sinterklaas en het Geheim van de Robijn. Wel keerde hij eenmalig terug in de film Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot uit 2009, waarvan de opnames gemaakt werden in de Spaanse stad Valencia in de eerste week van juni 2009. Verder is hij bezig met een autobiografisch boek.

In november 2011 was Van Toor te zien in een reclamespot waarin hij na acht jaar opnieuw zijn acrobatenpak aan had. Tijdens deze reclamespot komen Aad en Bas van Toor als Bassie en Adriaan enkele seconden in beeld.

Daarna was Van Toor in mei 2012 weer te zien in zijn acrobatenpak samen met zijn broer in een reclamespot van Honda. Ook in 2013 trad hij op in verband met het 35-jarig bestaan van Bassie en Adriaan.

Privé[bewerken]

Aad trouwde al in de jaren zestig en kreeg met zijn vrouw Jeanne twee zonen. In het najaar van 1980 kreeg het koppel huwelijksproblemen en scheidde later van elkaar. In 2008 is Van Toor opa geworden van een kleindochter. Hij woont in het Spaanse Benalmádena.

In 1985 richtte Aad samen met zijn tweede vrouw Ina van Woerden (ze trouwden in 1987)[2] een eigen bedrijf op: Adrina Produkties. Daaronder vallen ook het dochterbedrijf A&D Graphics en Inadri (voorheen Adrina producties). A&D Graphics verzorgde jarenlang de video-, cd- en dvd-inlays van zowel Bassie en Adriaan als andere televisieprogramma's zoals Tita Tovenaar en Peppi en Kokki. Adrina maakte onder meer bureaubladen (voor op de computer) en de officiële website van het duo.

Van Toor heeft naast Bas nog een halfbroer genaamd Aart de Heer, die in de televisieserie en Circus Bassie en Adriaan te zien was als goochelaar en spreekstalmeester André du Lord. Hiernaast heeft hij een halfzus Jannie.

Trivia[bewerken]

  • Aad van Toor mist een stuk van zijn linker pink. Als kind kreeg hij deze tussen de keukendeur.
  • Tot en met 1986 was Aad van Toor nog erg atletisch en haalde hij in de Bassie en Adriaan-series nog acrobatische toeren uit - ondanks het feit dat hij op 24 november 1980 voor het laatst als acrobaat optrad in het Amsterdamse Carré Theater. De laatste keer staat Adriaan op zijn handen in de serie Het geheim van de schatkaart. Daarna onderging Aad een operatie aan de lies, waardoor hij wekenlang niet kon trainen en bijgevolg geen acrobatische stunts meer kon doen. De latere series spelen zich dan ook niet meer af in een circus.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]