Aagje Vanwalleghem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aagje Vanwalleghem in 2004

Aagje Vanwalleghem (Poção de Pedras, Brazilië; 24 oktober 1987) is een gewezen Belgisch turnster. Haar geboortenaam is Ana Maria Pereira Da Silva.

Vanwalleghem werd geadopteerd toen ze vier maanden oud was. Ze heeft vijf zussen, die geboren zijn in Ethiopië en eveneens geadopteerd zijn.

Voor 1999 trainde Vanwalleghem in Wevelgem acht uur per week met coach Hilde Masselis. In dat jaar startte de Vlaamse Turnfederatie een nieuw programma voor getalenteerde turnsters en werd ze daarvoor geselecteerd. Ze kon gaan trainen bij de Nederlandse coach Gerrit Beltman in Opmeer.

In september 2000 verhuisde Beltman samen met Vanwalleghem naar Gent. In 2001 keerde Beltman terug naar Nederland, maar Vanwalleghem bleef in Gent. Ze begon te trainen met een nieuwe coach, Youri Kiritchenko. Ze kreeg daarbij al snel een knieblessure waarna ze terugkeerde naar Beltman.

De eerste ervaring van Vanwalleghem in het internationale sportcircuit was in Thessaloniki waar ze een bronzen medaille won. Ze was de eerste Belgische die ooit zo een medaille won. Vanwalleghem behaalde ook een derde plaats op een Roemeense internationale turnwedstrijd, gehouden in Ploiești in april 2003. Ze werd toen ook geselecteerd voor de Olympische spelen van 2OO4. In Athene bereikte ze in de individuele meerkamp turnen de finale. Met 34,862 punten en een 23ste plaats werd ze op een na laatste.

Op 28 maart 2012 maakte Vanwalleghem bekend te stoppen met turnen.[1] Datzelfde jaar deed ze mee aan Expeditie Robinson. Op de achtste dag besloot ze te stoppen met de expeditie.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Kirsten Flipkens
Sportbelofte van het Jaar
2004
Opvolger:
Niels Albert