Aagje Vanwalleghem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aagje Vanwalleghem

Aagje Vanwalleghem (Poção de Pedras, Brazilië; 24 oktober 1987) is een gewezen Belgisch turnster. Haar eerste naam luidde Ana Maria Pereira Da Silva.

Aagje Vanwalleghem werd geadopteerd door onderwijzeres Hilde Vanwalleghem toen ze vier maanden oud was. Aagje heeft in haar nieuwe familie twee zussen, Lieke en Auke, die beiden geboren zijn in Ethiopië en eveneens geadopteerd zijn. In het najaar van 2005 kregen ze er drie Ethiopische zusjes bij: Aster, Ele en June.

Voor 1999 trainde Aagje in Wevelgem met coach Hilde Masselis, voor slechts 8 uur per week. In 1999 startte de Vlaamse Turnfederatie een nieuw programma voor getalenteerde turnsters, Aagje werd geselecteerd. Ze begon te trainen met de Nederlandse coach Gerrit Beltman in Opmeer.

In september 2000 verhuisde Beltman samen met Aagje naar Gent. In 2001 keerde Beltman echter terug naar Nederland, maar Aagje bleef in Gent. Ze begon te trainen met een nieuwe coach, Youri Kiritchenko, die echter weinig geduld met haar had. Dit resulteerde al snel in een knieblessure. Hoewel ze al snel terugkeerde naar haar oude coach Beltman, verloor ze toch een heel seizoen door deze blessure, en moest ze twee keer geopereerd worden in 2006.

Aagje kreeg haar eerste ervaring in het internationale sportcircuit toen ze een bronzen medaille won in Thessaloniki. Ze was de eerste Belgische die ooit zo'n medaille won.

Aagje was derde op de Roemeense internationale turnwedstrijd, gehouden in Ploieşti in april 2003. Ze werd rond dezelfde periode geselecteerd voor de Olympische Zomerspelen 2004. Ze stootte in de individuele meerkamp turnen door naar de olympische finale. In deze finale behaalde zij de 23ste plaats, de op één na laatste. (Resultaat: 34,862 punten)

Op 28 maart 2012 maakte Vanwalleghem bekend te stoppen met turnen.[1] Datzelfde jaar deed Vanwalleghem mee aan Expeditie Robinson 2012. Op de achtste dag besloot ze te stoppen met de expeditie.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Kirsten Flipkens
Sportbelofte van het Jaar
2004
Opvolger:
Niels Albert