CU2030

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aanpak Stationsgebied (Utrecht))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CU2030
Bord CU2030.jpg
Algemene informatie
Locatie Stationsgebied Utrecht
Ontworpen 2002-
Verantwoordelijk Gemeente Utrecht
ProRail
Nederlandse Spoorwegen
Corio
Jaarbeurs Utrecht
Kosten 3,2 miljard euro[1]
Chronologie
Vorig project 1987-2002
Utrecht City Project
Dit project 2002- ca.2028
CU2030
[Officiële website Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

CU2030, tot 2008 ook wel bekend onder de noemer Aanpak Stationsgebied, is een stedenbouwkundig project uit de jaren 00 dat als doel heeft om het stationsgebied van Utrecht veiliger en leefbaarder te maken en de groei van de stad op te kunnen vangen. De naam 'CU2030' staat zowel voor 'see you 2030' (waar 2030 staat voor een algemeen gevoel van de toekomst) als voor 'see you too 030' (waar 030 naar het netnummer van Utrecht refereert).[2][3]

Overzicht & Masterplan[bewerken | brontekst bewerken]

Het zogenaamde Masterplan Stationsgebied is vastgesteld in 2006 en bedacht door de gemeente Utrecht. De hoofdontwerpers waren Willem Smits, Frank van der Zanden van de Gemeente Utrecht en Henk Bouwman van HKB Stedenbouwkundigen. De plannen voor het Stationsgebied bestaan uit verschillende deelprojecten. Hieronder staan alle deelprojecten van het plan.

Kaart Stationsgebied Utrecht.pngJaarbeursJaarbeurspleinCatharijnesingelMuziekpaleisHoog CatharijneVredenburgpleinStationsplein OostStationsplein WestBibliotheek ++SmakkelaarsveldDe VredenburgOV-terminal


Klik op de naamkaartjes om door te gaan naar de desbetreffende pagina

Uitgevoerd[bewerken | brontekst bewerken]

In uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

In voorbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Vredenburgknoop[bewerken | brontekst bewerken]

Naast een nieuw aan te leggen Catharijnesingel komen er een aantal nieuwe oversteken. Ter hoogte van de Knipstraat en de Mariaplaats komen bruggen. De overdekte oversteek Hoog Catharijne maakt plaats voor een nieuwe. Daar waar de Leidse Rijn en de Catharijnesingel samenkomen wordt een stelsel van bruggen ontwikkeld met als werktitel de Vredenburgknoop. De aanleg is begonnen op 2 april 2013 en is in het voorjaar van 2016 klaar.

Het Vredenburg sluit weer aan op de herstelde Catharijnesingel en loopt via een nieuw kruispunt naar het Smakkelaarsveld en de OV-terminal. Dagelijks passeren hier ruim 18.000 fietsers en 2.500 bussen de route van het Smakkelaarsveld over de Catharijnesingel naar Vredenburg. In het nieuwe ontwerp worden auto’s, bussen, fietsers en voetgangers van elkaar gescheiden. De ontwikkelaar is de gemeente Utrecht.

Vredenburgplein[bewerken | brontekst bewerken]

TivoliVredenburg in augustus 2014
  • Vredenburg; In 2016 is het Vredenburg heringericht. Het Vredenburg heeft onder meer dienstgedaan als locatie voor de veemarkten de kermis en als ondergronds parkeerterrein. De laatste jaren wordt het plein op woensdag, vrijdag, zaterdag en koopzondag gebruikt voor de warenmarkt. De markt blijft tijdens en na de verbouwing op het plein.
  • De Vredenburg
  • TivoliVredenburg; Tussen 2009 en 2014[4] is het Muziekcentrum Vredenburg verbouwd tot het TivoliVredenburg. Van het oorspronkelijke complex is alleen de Grote Zaal behouden gebleven. De architect van het eerste gebouw, Herman Hertzberger, is coördinerend architect, bijgestaan door Jo Coenen en Thijs Asselbergs. Boven deze zaal zijn enkele nieuwe zalen gebouwd, waaronder een accommodatie voor het poppodium Tivoli.

In 2013 werd de voorlopige naam Muziekpaleis vervangen door TivoliVredenburg. Het gebouw wordt vanaf medio 2014 geëxploiteerd door een stichting waarin het oude Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli en SJU zijn opgegaan.

Catharijnesingel[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 70 werd de Catharijnesingel gedempt. Gepland is dat het water in 2019 weer wordt teruggebracht. De singel moet de uitstraling krijgen van een stadsgracht met werven, horeca en winkels. Hiermee wordt de historische singelstructuur rond de binnenstad hersteld. De singel sluit aan op de Leidse Rijn, zodat er een vaarverbinding ontstaat. De plek waar de Catharijnesingel en de oversteek van Hoog Catharijne elkaar kruisen verandert. In de oude situatie gaan de begane grond en het traverseniveau langs elkaar. De binnen- en buitenruimte raken veel meer met elkaar vervlochten. Naast de hoofdentree van TivoliVredenburg aan de Catharijnesingel is ruimte ontstaan voor een horecaterras. Brede trappen, die afdalen naar het water, vormen de kademuur. Boven de waterspiegel liggen aan de zijde van TivoliVredenburg monumentale restanten van het voormalige kasteel Vredenburg.

Beurskwartier[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Beurskwartier voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het Jaarbeursplein in 2006 met zicht op het Beatrixgebouw

Naast het verhoogde Stationsplein West is er op de begane grond een plein met De Volksbank, diverse kantoren, het Beatrixgebouw, het stadskantoor, het casino, een hotel ontstaan. Vlakbij liggen een megabioscoop en de Jaarbeurs. De ontwikkelaar is de gemeente Utrecht.

Holland Casino; Volgens de oorspronkelijke plannen zou er een casino schuin tegenover het Beatrixgebouw gebouwd worden, dat het tijdelijke casino achter de Jaarbeurs moet vervangen. Het gebouw zou te komen liggen aan de Croeselaan. De hoofdentree van het casino zou dan zichtbaar zijn vanaf het Jaarbeursplein. Op de begane grond zou het gebouw open en transparant zijn met publieksfuncties die aansluiten op de voetgangersgebieden. Omdat Holland Casino in financiële moeilijkheden verkeert is de kans gering dat dit plan wordt uitgevoerd. Sinds 2018 staat vast dat Holland Casino eind 2019 of begin 2020 uit het centrum van Utrecht zal verhuizen naar een nieuw te ontwikkelen gebouw naast de A12 in het zuiden van Utrecht en naast het in 2017 geopende Van der Valk-hotel.

Kinepolis bioscoop; op 7 maart 2017 is op het jaarbeursterrein in Utrecht een megabioscoop van Kinepolis geopend.[5] Deze bioscoop heeft 14 zalen. Het gebouw is ongeveer 18 meter hoog en 90 bij 147 meter, en heeft een capaciteit van 3.200 bezoekers. De begane grond is grotendeels openbaar toegankelijk en bestaat uit een entree en passage tussen de toekomstige centrumboulevard en het parkeerterrein van Jaarbeurs.[6] Het ontwerp werd geleverd door Snelder Architecten[5]

Nieuwe stationsstraat en stationspleinen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 is er een Nieuwe Stationsstraat ontstaan. De straat ligt tussen het station en Hoog Catharijne en is 33 meter breed.

Waarvan ongeveer:

  • 15 meter voetpad
  • 8,5 meter groenstrook
  • 3,5 meter rijweg
  • 3,5 meter fietspad
  • 2 meter voor taxi's en kiss & ride

De straat wordt een brede straat met tamelijk beperkt ruimte voor auto's. Naast een ‘kiss & ride’ komt er ruimte voor taxi's. Voor auto's en taxi's wordt het eenrichtingsverkeer. De ingang naar de OV-terminal en de ingangen naar de fietsenstallingen en winkels liggen aan deze straat. De oude streek- en stadsbusstations maken plaats voor één nieuwe, grotendeels op de locatie van het oude streekbusstation. Vanaf deze plek vertrekken de bussen met oostelijke bestemming. Boven dit busstation komt een fietsgebouw voor 9000 fietsen. Op de plek van het eerdere stadsbusstation staat komt een nieuw gebouw met winkels en kantoren, met als voorlopige naam "gebouw Noord". Onder dit gebouw komt een uitbreiding van de bestaande fietsenstalling onder de sporen 1 t/m 4. Ook de ingang van de Noordertunnel naar de sporen komt in de toekomst in dit gebouw. De gevels van Hoog Catharijne worden opgeknapt en krijgen op straatniveau verschillende functies voor meer levendigheid in dit gebied. Vanuit deze straat loopt men straks zo naar de nieuwe bibliotheek, de Catharijnesingel of de OV-terminal.

Stationsplein[bewerken | brontekst bewerken]

De OV-terminal wordt een zelfstandig gebouw. Aan zowel de oost- als de westzijde komt een entree met een groot, verhoogd voorplein. Deze pleinen worden onderling verbonden door een looproute langs de hal van de OV-terminal. De bouw is in januari 2011 begonnen.

Stationsplein Oost; Hoog Catharijne en het station worden ‘losgeknipt’. De huidige stationstraverse wordt afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een groot verhoogd plein, gedeeltelijk in de open lucht. Onder het plein is een fietsenstalling gerealiseerd, die plaats biedt aan 12.500 fietsen. De ontwikkelaar is de gemeente Utrecht.

Stationsplein West Vanaf het Jaarbeursplein leidt een trappenpartij naar het verhoogde Stationsplein West. Onder deze trappen komt een fietsenstalling voor 4200 fietsen. Stationsplein West sluit aan op de westelijke entree van de OV-terminal en het Stadskantoor van de Gemeente Utrecht. De stalling overbrugt het hoogteverschil tussen het Jaarbeursplein en het niveau van het vernieuwde station en het Stadskantoor. Het hoogteverschil van circa acht meter wordt overbrugd door een trap die over de gehele breedte loopt. Deze trap kan als tribune gebruikt worden bij voorstellingen en manifestaties op het Jaarbeursplein. De architecten zijn Dick Baggerman en Matthieu Derx en de ontwikkelaar is de gemeente Utrecht.

Nieuw Hoog Catharijne[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hoog Catharijne voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nieuw Hoog Catharijne
Status en tijdlijn
Huidig gebruik winkels, wonen
Start bouw 2012
Bouw gereed 2019
Bouwinfo
Architect Altoon + Porter Architects
Aannemer BAM
Projectontwikkelaar Corio
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Van 2012 tot 2019 wordt Hoog Catharijne grondig verbouwd. Het ontwerp van de architectenbureau Altoon + Porter Architects voorziet in een volledige integratie van het winkelcentrum met de binnenstad. Twee assen verbinden de stad vanaf het plein Vredenburg via het winkelcentrum met het station.

Het winkelcentrum wordt uitgebreid met 35.000 m². Het gaat om in totaal 23.000 m² winkelruimten en 19.000 m² aan winkelpassages, 11.000 m² hotel- of kantoorruimte. 6.000 m² winkelruimten in het bestaande Hoog Catharijne wordt gerenoveerd.

De huidige traverses op winkelniveau boven de Catharijnebaan worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een lage oversteek op de begane grond over de herstelde Catharijnesingel, de zogenaamde Catharijneknoop. De Catharijneknoop krijgt geen winkels en loopt over in het Poortgebouw.

  • Entreegebouw; Hoog Catharijne krijgt op de plek van het voormalige Peek & Cloppenburg-gebouw aan het Vredenburgplein een nieuw Entreegebouw met twee ruime ingangen en looproutes naar het Stationsplein Oost. Dit gebouw zorgt voor een vloeiende overgang tussen het niveau van de oude stad en dat van Hoog Catharijne. Dit gebouw krijgt naast de winkels 76 appartementen. Onder het Entreegebouw wordt de bestaande Vredenburg parkeergarage uitgebreid tot vijf lagen ondergronds met een capaciteit van 1300. De garage is deels gesitueerd onder het water en het Poortgebouw, met inritten ter hoogte van Knipstraat en Spoorstraat.
  • Poortgebouw; Dit is een nieuw middengebouw van glas en gekleurd aluminium met daarin horeca, winkels, een hotel en appartementen. Het Poortgebouw krijgt trappen naar het werfniveau van de herstelde Catharijnesingel onder andere ten behoeve van rondvaarten.

OV-Terminal[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Utrecht Centraal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er waren al jaren plannen om het station uit te breiden en te verbouwen. Het college van Utrecht heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor de nieuwe OV-Terminal: een integraal centraal station dat binnen één gebouw de afhandeling regelt voor trein, sneltram en bus. De OV-Terminal is op 7 december 2016 officieel geopend.[7] Het station verwerkt ongeveer 55 miljoen reizigers per jaar. Verwacht wordt dat dat aantal in 2030 zal verdubbelen naar jaarlijks ongeveer de 100 miljoen reizigers per jaar. In 2008 begonnen de werkzaamheden aan het station.[8].

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp is gemaakt door Movares en Benthem Crouwel Architecten en is in december 2005 aangeboden aan de beide opdrachtgevers, de gemeente Utrecht en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.[9]

Van de nieuwe OV-terminal is op 12 juli 2007 een schaalmodel onthuld in Madurodam. Het station is daarmee het eerste gebouw in Nederland dat al in Madurodam te zien is voor het in het echt gebouwd is.[10]

Details[bewerken | brontekst bewerken]

Het plan was de eindhalte van de sneltram te verplaatsen van de oostkant naar de westkant van het station (Jaarbeursplein). Nu er sprake is van de aanleg van een tramlijn naar De Uithof, waarbij deze nieuwe lijn verbonden zal worden aan de bestaande sneltram, wordt deze verplaatsing minder waarschijnlijk. Wel komt er aan zowel de oost- als westzijde van de OV-terminal een busstation. Het station zelf krijgt een ruime lichte hal met een grote glazen wand. Ook komt er een overdekte stalling voor 22.000 fietsen. Er worden speciale voorzieningen aangelegd voor de HSL-Oost. Het Centraal Station zal in de eindsituatie niet meer een geheel vormen met het winkelcentrum Hoog Catharijne; er komt een nieuw hooggelegen voorplein. De looproute tussen de binnenstad en de Jaarbeurs gaat in de eindsituatie niet meer door de stationshal, maar eromheen.

Noordertunnel; In juni 2008 werden de werkzaamheden aan de Noordertunnel gestart. De tunnel werd gerenoveerd, omdat men die tunnel onveilig vond. Er kwamen nieuwe verlichting, vertrekstaten, reclameborden en CTA's. De ontwikkelaars waren ProRail en de gemeente Utrecht en de architect Benthem Crouwel. De renovatie is in 2009 afgerond. Later in de planning zal de Noordertunnel worden aangesloten op het toekomstige "gebouw Noord", aan de nieuwe Stationsstraat.

Moreelsebrug; Ten zuiden van het station is op 16 december 2016 een fiets- en voetgangersbrug, de Moreelsebrug over het spoor geopend.[11] De werktitel van deze brug was Rabobrug, naar de Rabobank die bijdraagt aan de bouw. De ontwerper is CEPEZED Architecten uit Delft en de opdrachtgever is de gemeente Utrecht. Na een prijsvraag werd de naam van de brug gekozen. De naam werd Moreelsebrug, naar Hendrick Moreelse, een 17e-eeuwse burgemeester van Utrecht met grote uitbreidingsplannen voor de stad. De brug begint aan de westkant bij het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Rabostraat, gaat over de sporen, en eindigt naast het hoofdkantoren van NS en ProRail aan de oostzijde van het station.

Stadskantoor[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Stadskantoor Utrecht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lombokplein[bewerken | brontekst bewerken]

Op de kop van Lombok komt een nieuw plein op de plek van het huidige verkeersknooppunt Westplein. Het huidige verkeersknooppunt verdwijnt. Het plein verbindt de Kanaalstraat en de voetgangersverbinding langs de Leidse Rijn richting de ‘oude stad’. De gemeente moet nog beslissen of het verkeer langs het plein zal gaan of door een tunnel wordt geleid.

De bewoners zijn een initiatief gestart genaamd Ontwikkelgroep Lombok Centraal die veel tijdelijke projecten rondom Westplein organiseert zoals het paviljoen 'Pas op de Plaats', picnics en mobiele tuinen en strijd voor de tunnel onder het lombokplein. Lombok Centraal

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aanpak Stationsgebied van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.