Aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia op 7 augustus 1998

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia op 7 augustus 1998
De ambassade in Nairobi na de aanslag
Plaats Dar es Salaam (Tanzania) en Nairobi (Kenia)
Datum 7 augustus 1998
Tijd 10.30-10.40 uur lokale tijd
Wapen(s) Bommen
Doden 223
Gewonden 4200
Dader(s) Egyptische Islamitische Jihad

Op 7 augustus 1998 vonden aanslagen plaats op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia. Bij beide aanslagen werd een autobom tot ontploffing gebracht. Honderden mensen verloren het leven bij de aanslagen.

De aanslagen werden uitgevoerd door de Egyptische terreurgroep Jihad en bracht Osama bin Laden en Ayman al-Zawahiri voor de eerste keer onder de aandacht van een breder publiek. Jihad werkte destijds nauw samen met Al Qaida en fuseerde daar later mee. De aanslagen vonden plaats als wraak vanwege de Amerikaanse betrokkenheid bij de marteling van vier leden van Jihad eerder dat jaar. De aanslag stond gepland voor 7 augustus, de achtste verjaardag van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië.

De aanslagen[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 1998 kocht een van de aanslagplegers een villa in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In die stad en in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam werden er ook twee vrachtwagens gekocht. Die werden zo omgebouwd dat er voldoende ruimte was voor de bommen. In beide plaatsen gebeurde het werk onder toezicht van Mohammed Odeh. De Nairobibom bestond uit 400 tot 500 cilinders TNT.

Op 7 augustus, tussen 10.30 uur en 10.40 uur, lieten in zowel Dar es Salaam als in Nairobi zelfmoordenaars de bommen in de trucks afgaan. Deze stonden beide geparkeerd naast de ambassade. In Nairobi kwam het nog tot een kort vuurgevecht en gooiden de aanslagplegers een granaat om het hek te openen om zo de vrachtwagen nog dichter bij de ambassade in de buurt te brengen. Daoud Al-Owhali wist te ontvluchten. In Nairobi verloren 212 mensen het leven. Er verloren 200 Kenianen het leven, hoewel de aanslag vooral gericht was op de Verenigde Staten om hen te treffen. Van de Amerikanen kwamen er 12 om. In Dar es Salaam kwamen 11 mensen om. Het dodenaantal was daar fors minder, omdat de Amerikaanse ambassade daar in een buitenwijk lag.

Reactie[bewerken | brontekst bewerken]

In reactie op de aanslag gaf de Amerikaanse president Bill Clinton opdracht tot een aantal raketbeschietingen, een actie die ook bekend werd als Operatie Infinite Reach. Deze vonden plaats op 20 augustus. In Afghanistan werden een aantal opleidingskampen voor terroristen gebombardeerd. Deze waren op dat moment al verlaten. In Soedan werd een fabriek gebombardeerd waarvan de Amerikanen aanvankelijk beweerden dat er chemische wapens werden geproduceerd. Deze informatie bleek vals. In plaats daarvan bleek dat een farmaceutische fabriek was gebombardeerd, waar vijftig procent van de medicijnen voor de Soedanezen werd geproduceerd.

Aanslagplegers[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de aanslagen werd er tegen 21 personen een aanklacht opgesteld.