Aanval op Cádiz (1596)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanval op Cádiz
Onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog,
Spaans-Engelse Oorlog (1585-1604)
De baai van Cádiz
De baai van Cádiz
Datum 30 juni - 15 juli 1596
Locatie Cádiz
Resultaat Plundering van Cadiz
Strijdende partijen
Flag of Cross of Burgundy.svgSpaanse Rijk Flag of England.svgEngeland,
Prinsenvlag.svgRepubliek der Zeven Verenigde Nederlanden
Leiders en commandanten
Alonzo Pérez de Guzmán el Bueno Robert Devereux
Charles Howard
Johan van Duvenvoorde
Troepensterkte
40 schepen
5.000 manschappen
150 schepen
14.000 manschappen

De Aanval op Cádiz van 1596 was een expeditie van een Engelse en Nederlandse vloot, waarbij de Spaanse stad Cádiz voor enkele weken werd ingenomen. De vloot stond onder leiding van de Engelse officieren Robert Devereux en Charles Howard en de Nederlandse officier Johan van Duvenvoorde. Gezamenlijk hadden ze een vloot van 150 schepen met 14.000 manschappen, voornamelijk soldaten en matrozen, maar ook 1000 Engelse vrijwilligers. Daartegenover stond een vloot van 40 schepen groot onder leiding van Alonzo Pérez de Guzmán el Bueno, die de beschikking had over 5.000 manschappen.

Cádiz was een stad met in die tijd ongeveer 6.000 inwoners. De stad was de thuishaven van de zilvervloot. Op 29 juni 1596 arriveerde de Engels - Nederlandse vloot in de baai van Cádiz. Een aantal Spaanse schepen, die klaar waren gemaakt voor vertrek naar de West-Indië. Die konden nog net vluchten naar Puerto Real. Na een twee uur durend schietgevecht tussen beide vloten op 30 juni, trok de Spaanse vloot zich terug. De Spaanse galeien San Andrés en San Mateo werden buit gemaakt en de San Felipe en Santo Tomás werden tot zinken gebracht.

Nog voor de avond werd de stad bezet. Het nabijgelegen fort San Felipe werd de volgende dag veroverd. De stad werd in twee weken tijd geplunderd en 32 oorlogsschepen, die bedoeld waren voor een armada, werden verbrand. Op 14 juli werd de stad in brand gestoken en verlieten de Engelse en Nederlandse troepen de stad en zeilden terug. Op de terugweg werd Faro in Portugal ook nog platgebrand.

Aanval op Cádiz, fantasie schilderij uit 1608. (Collectie: Rijksmuseum Amsterdam)