Aanval op konvooi Hadassah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voertuigen van het Hadassah-konvooi na de aanval

De aanval op een konvooi van het Hadassah-ziekenhuis op 13 april 1948 was een aanval op een konvooi door Arabische strijders tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 als vergelding op het bloedbad van Deir Yassin dat vier dagen ervoor gebeurde.

Het konvooi moest patiënten, medische voorraden[1][2] en personeel van het Hadassah ziekenhuis, docenten van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en Haganastrijders[3] en militaire goederen[1] naar de Joodse enclave op de Scopusberg bij Jeruzalem brengen. Bij de aanslag werden 79 mensen door de Arabische aanvallers gedood.[4]

De toegang tot de enclave was door Arabische strijders afgesloten en het voedsel- en voorraadtekort begon in maart en april van 1948 nijpend te worden. Ondanks bedreigingen tegen het ziekenhuis[5] werd besloten een konvooi in te richten dat de Scopusberg half april 1948 moest gaan bevoorraden.

Op de ochtend van 13 april vertrok het konvooi vanuit West-Jeruzalem, bestaande uit twee pantserwagens, een voorop en een achteraan, met daartussen twee ambulances, twee bussen en vier vrachtauto's, op weg naar het ziekenhuis. Nadat het voorste voertuig op een landmijn was gereden begonnen Arabische strijders op de konvooivoertuigen te schieten. Lekkende brandstof van een van de bussen werd met behulp van een Molotovcocktail ontstoken. Britse steun werd eerst afgeslagen[6] maar later toch geaccepteerd waarna onder leiding van majoor Jack Churchill van de Britse strijdkrachten het konvooi enige bescherming kon krijgen.

In totaal werden bij de aanval op het konvooi 79 mensen gedood onder wie 20 vrouwen, de directeur van Hadassah, Chaim Jassky, en twee Etsel-strijders die drie dagen eerder gewond waren geraakt bij de aanval op Deir Yassin. Een deel van de slachtoffers kon niet geïdentificeerd worden door de ernstige brandwonden die zij hadden opgelopen.[7]

De Britse brigadier Jones probeerde nog het bloedbad te verhinderen, maar de Arabieren gaven geen gehoor aan zijn verzoeken het vuren te staken, waarna hij werd gedwongen om zelf het vuur te openen waarbij 15 van de aanvallende Arabieren werden gedood.[8]

Na de aanval werd het ziekenhuis nauwelijks meer bevoorraad en werd het eind mei 1948 gesloten. Na de wapenstilstand van 1949 kwam het ziekenhuis als enclave in Jordaans gebied te liggen en spoedig daarna werd het verplaatst naar Israëlisch West-Jeruzalem.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Convoy ITAD (PDF) blz. 4. Hadassa Geraadpleegd op 12 juni 2008 "Three trucks filled with supplies for the hospital and for fortifications"
  2. Benny Morris (1999), 'Righteous Victims', blz. 209, ISBN 0679421203
  3. Convoy ITAD (PDF) blz. 4. Hadassa Geraadpleegd op 12 juni 2008 "two young Haganah hitchhikers"
  4. Victims of Hadassah massacre to be memorialized | Jewish News | Jerusalem Post
  5. http://www.hadassah.org/education/content/StudyGuides/Convoy_ITAD.pdf
  6. Convoy ITAD (PDF) blz. 4-5. Hadassa Geraadpleegd op 12 juni 2008 "Rahav gave orders to his armorer, Baruch Nussbaum, to fire a few bursts at the British cars to get them to move out of the way. He did not know that in one of those cars, sitting as a spectator was Lieutenant-General G.H.A. MacMillan, commander of all British forces in Palestine."
  7. Collins / Lapierre: "O Jeruzalem", blz 243-251, vertl. Dolf Koning
  8. luitenant-generaal MacMillan van het Britse leger verklaarde later: "Brigadier Jones had got the matter in hand and had persuaded the Arabs to stop firing but had not been able to achieve this until after he had been forced to fire heavily upon them and kill fifteen"