Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Aarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aarden kan verwijzen naar:

  • Aarden als werkwoord op twee manieren:
    • Met een aardleiding verbinden van (bijvoorbeeld) een elektrisch toestel aan de aarde met behulp van een koperen geleider. Indien deze geïsoleerd is de daarvoor geëigende geel/groen gekleurde aarddraad, zie aarding
    • Het zich lichamelijk, psychisch of geestelijk verbinden met de stoffelijke natuur, of de stoffelijke werkelijkheid. Dat kan door een lichamelijke houding (lotushouding bij meditatie) of door concentratie op bijvoorbeeld een analogie met een elektrische aarde. Niet zweverig zijn. Vergelijk het met de uitdrukking: "Met de beide benen op de grond staan."

Hieruit afgeleid is "geaard" als voltooid deelwoord in: "De wasmachine is geaard.", of "De dubbel geïsoleerde boormachine hoeft niet geaard te worden." De mediterende student kreeg hallucinaties omdat hij zich onvoldoende had geaard.

  • Aarden als oude scheikundige term voor een groep onoplosbare vuurvaste stoffen
  • Aarden als stoffelijk bijvoeglijk naamwoord: "De aarden potten." (de potten gemaakt van aardewerk) of "De aarden wal." De wal gemaakt van aarde (grond).

Persoon[bewerken | brontekst bewerken]


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Aarden of met Aarden in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Aarden inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Aarden en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.