Aardlekautomaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat (ook wel afgekort tot alamat) beveiligt een elektrische installatie tegen zowel een te hoge lekstroom (waarbij een foutstroom naar aarde wegvloeit), als tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting. Aardlekautomaten zijn in feite een combinatie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar in één compacte behuizing.

Voordeel van een aardlekautomaat is dat bij een te hoge lekstroom alleen de groep waarin de storing zit spanningsloos wordt (een afzonderlijke aardlekschakelaar bedient vaak meerdere groepen). Bovendien is direct zichtbaar in welke groep de storing zit.

Nadelen zijn onder meer, dat het minder gemakkelijk is vast te stellen wat de oorzaak van de storing is, lekstroom of overstroom, ook kan een storing in sommige gevallen langer onopgemerkt blijven.

Een aardlekautomaat heeft zowel de specificaties van de aardlekschakelaar (lekstroom 30mA / 300mA, klasse A / B) als de specificaties van de installatieautomaat (maximale stroom 10A / 16A / 20A, karakteristiek B / C ).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Residual current circuit breaker with overload protection van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.