Aarle-Rixtelseweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Aarle-Rixtelseweg is een weg in het noordwesten van de gemeente Helmond en wordt gezien als de 'Goudkust' in het zuidoosten van Noord-Brabant. De lange weg is bekend met name vanwege de vele textielfabrikanten die hier eens woonden. De lange laan vormt de verbinding tussen Helmond en het dorpje Aarle-Rixtel (gemeente: Laarbeek). Vroeger was de Aarle-Rixtelseweg bijna 2 keer zo lang. Dit kwam doordat toen de huidige Helmondseweg (het verlengde van de Aarle-Rixtelseweg in Aarle-Rixtel, en de Wesselmanlaan (het verlengde van de Aarle-Rixtelseweg in Helmond toen nog bij deze straat hoorde. Aan het begin van de weg ligt het park de Warande.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het einde van de 19e eeuw vestigden zich hier een groot aantal zakenlieden, met name textielfabrikanten, vooral vanwege de gunstige ligging (in het westen van de stad Helmond). Voorheen stond hier alleen een aantal boerenbedrijven.

Aan deze weg wonen of woonden onder andere de volgende families:

Het bekendste huis dat hier stond, was "Peapark". Tegenwoordig wordt de Carp-villa hoogstwaarschijnlijk het meest gewaardeerd.

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag de dag zetelen in de oude villa's met name kantoren, waaronder de "Wesselman Groep", BDO Camps Obers en Indicator. Deze wijk staat in de top 50 rijkste wijken van Nederland momenteel[(sinds) wanneer?] op de 12e plaats. In Helmond staat de wijk Stiphout ook op deze lijst.

Huizen Wesselmanlaan[bewerken | brontekst bewerken]

Huizen Aarle-Rixtelseweg[bewerken | brontekst bewerken]

Aarle-Rixtelseweg 1[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalig huize Peapark, nu[(sinds) wanneer?] bestaat dit adres niet meer, maar er is er een dierenpark ("Warande") voor in de plaats gekomen. Het kasteel werd door de architect Van Spaendonck gebouwd in 1914. Deze villa had onder meer 45 vertrekken, een toren van 27 meter hoog, een fundering van 8 meter diep, statige trappen, bordessen, een garage, een koetshuis, pergola’s, vijvers en fonteinen. Helaas werd ze in 1928 werd het alweer afgebroken nadat "boze" overbuurman (van de familie Van Thiel) het gekocht had. De geschiedenis van het verhaal over de familie die hier woonde is diverse malen gebruikt voor boeken, films en toneelstukken.

Aarle-Rixtelseweg 2[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzonder hoekhuis (Aarle-Rixtelseweg / Julianalaan) met tevens een rijksmonumentale status. Dit huis werd destijds gebouwd door de familie Aukes.

Aarle-Rixtelseweg 14[bewerken | brontekst bewerken]

Aarle Rixtelseweg 14 Helmond

Villa in de stijl van een achttiende-eeuwse buitenplaats aan de Vecht. Ontworpen door architect Andries de Maaker en gebouwd in 1927 in opdracht van de textielondernemer Piet van Thiel. In 1930 kwam het huis in bezit van de familie A. van Thiel-Coovels. Sinds 1985 zetelt er een accountants- en trustkantoor in ("De Wesselman Adviesgroep"). Achter de villa werd nog een extra kantoorgebouw neergezet, in één laag... De architectuurprijs 1997 van de stad Helmond werd toegekend aan het ontwerp van de kantoordependance achter de villa, dat architect Herman Magis vervaardigde voor De Wesselman Adviesgroep aan de Aarle-Rixtelseweg. Zie eventueel ook voor meer informatie: familie Van Thiel. Dit voormalige woonhuis is een rijksmonument.

Aarle-Rixtelseweg 25[bewerken | brontekst bewerken]

Villa van de Kimmenade gebouwd door architect (W.A.) Willem Maas (1897-1950) bouwde dit grote witgeschilderde landhuis met bijzonder groot oppervlak in 1941.

Aarle-Rixtelseweg 25

Bijzonder aan het landelijke huis zijn met name de stalen kozijnen en deuren. Ook ontwierp de architect de kroonluchters, trapleuningen, smeedijzeren lampen en zelfs wastafels voor het landhuis. In het landhuis zijn tevens diverse glas-in-loodramen te zien, die zijn gemaakt door Pieter Wiegersma. Voor een betere ontvangst van zakenlieden werden echter wel diverse veranderingen aan het landhuis gemaakt. De tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 13.500 m2.[1]

Aarle-Rixtelseweg 55[bewerken | brontekst bewerken]

Het Weversnest is een Engels landhuis, wat ook weleens het kleine kasteeltje of het huis met de toren wordt genoemd. Het werd in 1958 onder architectuur gebouwd door een textielbaron. Opvallend is dat er bij de bouw van het huis (eind jaren 50) toch een rookkamer werd gecreëerd. De tuin met veel eikenbomen beslaat een oppervlakte van ongeveer 8.000 m2.

Aarle-Rixtelseweg 63[bewerken | brontekst bewerken]

De Carp Villa, gebouwd door Joop Crouwel, in 1921, geheel in stijl van het expressionisme en de Amsterdamse school.

Aarle-Rixtelseweg 63

Met een vloeroppervlak van ongeveer 1070 m², zeker een van de grotere huizen van deze weg. Veel groen marmer en glas in lood. Voornamelijk de toren lijkt op het door Berlage ontworpen Jachtslot Sint Hubertus. De tuin van de villa bedraagt thans ongeveer 8000 m2, deze was vroeger veel groter. Na de familie Carp werd de villa halverwege de jaren vijftig betrokken door de artsenfamilie J. van der Ven-Van Hapert. Begin jaren tachtig kwam de villa in handen van het architectenbureau Magis-Witlox. De "Carp Villa" wordt momenteel[(sinds) wanneer?] als het meest bijzondere huis van Helmond gezien. Dit woonhuis is een rijksmonument en is wederom particulier bewoont.

Aarle-Rixtelseweg 65[bewerken | brontekst bewerken]

Aarle Rixtelseweg 65 Helmond

Dit is de dienstwoning, behorende bij de Carp Villa. Dit huis, geheel in stijl van het woonhuis heeft tevens de status van rijksmonument.

Aarle-Rixtelseweg 76[bewerken | brontekst bewerken]

Het Landhuis, charmante villa op een voormalig landgoedje van de familie Fentener van Vlissingen. De villa heeft een rieten kap met grote kelder. Diverse verbouwingen zorgden ervoor dat het werkelijke innerlijk van de villa niet meer valt terug te zien. Op het voormalig landgoed staan tevens bijgebouwen waaronder een dienstwoning, stallen, een boerderij en een koetshuis (Aarle-Rixtelseweg 78). Een kopie van het huis werd op Aarle-Rixtelseweg 101 gebouwd. Het huis staat momenteel[(sinds) wanneer?] op een perceel van ongeveer 7.000. De film Het Wapen van Geldrop, met onder meer Katja Schuurman in de hoofdrol werd onder andere in deze villa opgenomen.

Aarle-Rixtelseweg 78[bewerken | brontekst bewerken]

Dit onderdeel van het landhuis (~ dienstwoning, stallen en koetshuis) bevindt zich momenteel[(sinds) wanneer?] onder dit adres, het perceel beslaat ongeveer 10.500 m2. Ook dit huis is vandaag de dag[(sinds) wanneer?] in het bezit van de familie Van de Kimmenade. (zie verder Aarle-Rixtelseweg 76)

Aarle-Rixtelseweg 97[bewerken | brontekst bewerken]

Niet ver van kasteel Croy gelegen grote villa. De markante villa werd in 1967 gebouwd door de architect Peer Bedaux. De tuin beslaat ongeveer 25.000 m2.

Aarle-Rixtelseweg 101[bewerken | brontekst bewerken]

Kopie van Het Landhuis dat op Aarle-Rixtelseweg 76 staat. De tuinen met grote vijverpartijen beslaan zo'n 32.000 m2. Het huis heet De Beemd. De Beemd heeft tevens de status van rijksmonument. (Zie verder Aarle-Rixtelseweg 76.)

Aarle-Rixtelseweg 107[bewerken | brontekst bewerken]

Hier staat een meer dan 100 jaar oude herberg met de naam Schevelingen. De herberg heeft de status van rijksmonument en heeft tevens de oudste horeca vergunning ooit uitgegeven door de gemeente Helmond.

De Schevelingse in-Loop, voorheen Schevelingen (de naam is afgeleid van het watertje achter het pand, de Schevelingse Loop)

Huizen Helmondseweg[bewerken | brontekst bewerken]

Helmondseweg 13[bewerken | brontekst bewerken]

De bijzondere en grote villa werd gebouwd in 1966 onder architectuur. Het perceel heeft een oppervlakte van ongeveer 5500 m2.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van Wesselman tot Wesselman (2008), door Jef de Jager en Pieter de Baaij, ISBN 9789081254328. Boek geeft extra informatie over panden aan de Aarle-Rixtelseweg.