Aarnout Loudon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aarnout Alexander Loudon)
Ga naar: navigatie, zoeken
Aarnout Loudon
Aarnout Loudon (1987)
Aarnout Loudon (1987)
Algemene informatie
Volledige naam Aarnout Alexander Loudon
Geboren 's-Gravenhage, 10 december 1936
Partij VVD
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Aarnout Alexander Loudon ('s-Gravenhage, 10 december 1936) is een Nederlandse topfunctionaris en -politicus en stamt uit een bekend geslacht van diplomaten en ondernemers.

De oorlog[bewerken]

Tijdens de oorlog zit Loudon in diverse jappenkampen, waaronder Tjideng. Hij mag meenemen wat hij zelf kan dragen. Zijn moeder laat hem een bronzen paard meenemen als aandenken aan zijn vader, Hugo Alexander Loudon. Zijn vader overleeft de oorlog niet, maar Loudon heeft nog steeds zijn vaders paard.
In 2006 zit Loudon in het Comité dat de eerste Nederlandse Veteranendag in Den Haag organiseert. Na 2007 draagt hij het voorzitterschap over aan Boele Staal.

Na de oorlog[bewerken]

Na zijn studie rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht en het vervullen van zijn dienstplicht bij de Artillerie en de Gele Rijders trouwt Loudon op 7 september 1962 in Wassenaar met Thalita Boon (Brussel, 24 december 1939). Ze krijgen twee zonen, Hugo Alexander (1967) en Hendrik Casijn (1971). Hij is enthousiast ruiter, hij rijdt cross-country, Concours hippiques, doet veel aan dressuur, en komt in het Nederlands jeugdteam. Later rijdt hij vossenjachten en komt in het bestuur van de Nederlandse Jacht Vereeniging (KNJV).

Loudon werkt van 1964 tot 1969 bij de Bank Mees & Hope en van 1969 tot 1994 bij het Akzo-concern. In 1982 wordt hij voorzitter van de raad van bestuur. Bij AkzoNobel werd Loudon opgevolgd door Kees van Lede. Loudon is tevens bestuurder van het VNO, waar zijn opvolger bij Akzo overigens de voorzitter was in de jaren tachtig.
Na zijn pensionering is hij van 1995-1999 Eerste Kamerlid voor de VVD. Als zodanig is hij een gewaardeerd woordvoerder Economische Zaken en milieu. Verder bekleedt hij nog diverse belangrijke commissariaten. Hij is commissaris geweest bij Royal Dutch Shell, lid raad van advies van Duitse verzekeringsreus Allianz, vicevoorzitter van Vereniging Rembrandt. Hij stopte vanwege de Code-Tabaksblat, als president-commissaris van ABN Amro en Akzo Nobel. Ook is hij adviseur van The Conference Board in New York, een internationale denktank. In juni 2008 eindigt zijn laatste commissariaat, bij het Concertgebouw.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]