Aart Koopmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aart Koopmans

Aart Koopmans (Amsterdam, 12 oktober 1946 - 15 januari 2007) was een Nederlandse zakenman en voorzitter van de Nederlandse schaatsstichting "Wintermarathon" en grondlegger van de Alternatieve Elfstedentocht. Zijn vader, Bram Koopmans, organiseerde jarenlang de wielrenwedstrijd Amstel Gold Race.

Koopmans organiseerde de eerste Alternatieve Elfstedentocht in 1975 in Finland, omdat de winter in Nederland te warm was om de gewone Elfstedentocht door te laten gaan. Nadat er meerdere keren te warme winters voorkwamen, won de Alternatieve Elfstedentocht aan populariteit en werden ook in Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Canada, Noorwegen, Zweden en Japan Alternatieve Elfstedentochten gehouden. In 2007 werd de eerste tocht in Mongolië verreden.

De tochten die in Oostenrijk (Weissensee) werden verreden bleken de populairste. Bij elke tocht reden duizenden Nederlandse deelnemers, zowel recreatieve als professionele schaatsers, mee in routes van verschillende lengte, waarbij het Open Nederlandse Kampioenschap over 200 kilometer de belangrijkste en meest prestigieuze tocht was. Dit leverde de lokale overheid tot aan 2006 een winst op van 36 miljoen euro. Vanwege deze verdienste voor Oostenrijk werd Koopmans en zijn mede-organisator Leo van Hees het Oostenrijkse grootkruis van verdienste toegekend, omdat hun organisatie de grootste economische partner van Karinthië was geworden. De onderscheiding zou uitgereikt worden door Jörg Haider, maar dit werd geweigerd door Koopmans en Van Hees, zodat zij de onderscheiding uit andere handen ontvingen.

Vanaf 2006 woonde Koopmans in Portugal. Hij zou in 2011 terugtreden als organisator van de Alternatieve Elfstedentocht, maar halverwege november 2006 werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Coimbra met een longontsteking en bacteriële infectie. Na dit ziekbed stierf hij op 15 januari 2007. Hij werd begraven op de begraafplaats van San Martinho de Cortiça in Portugal.

Bronnen[bewerken]