Aart Schouman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aart Schouman
Aart Schouman
Persoonsgegevens
Geboren Dordrecht, 4 mrt 1710
Overleden Den Haag, 5 jul 1792
Beroep(en) kunstschilder, etser, aquarellist, graveur
Oriënterende gegevens
Bekende werken Portret van Frans Greenwood, Gevogelte bij een tombe, Vier regenten en de binnenvader van het Tuchthuis te Middelburg, 1764
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Fazanten en andere vogels in een uitheems landschap, 1766

Aart Schouman (ook gespeld als Aert Schouman) (Dordrecht, 4 maart 1710 - Den Haag, 5 juli 1792) was een Nederlands kunst- en behangselschilder, etser, aquarellist en graveur. Zijn werk is nauwelijks bekend en tamelijk ondergewaardeerd.

Schouman ging op zijn vijftiende in de leer bij schilder Adriaan van der Burg. In 1736 werd de broederschap van Sint Lucas opgericht door hem. Deze broederschap was een vereniging van kunstliefhebbers en amateurs voor Dordrecht en omstreken. Hij was vier jaar lang voorzitter van de Haagse schildersbroederschap Pictura en erelid van een Haags dichtergenootschap.

Schoumans werk bestaat vooral uit portretten en grote behangselschilderingen. Aanvankelijk schilderde hij mythologische en Bijbelse thema’s. Later kwamen daar ook meer decoratieve composities met vogels, zeldzame dieren en plantenstudies bij. Schouman tekende samen met anderen voor Vosmaers Regnum animale veel dieren uit de menagerie van stadhouder Willem V op het Kleine Loo. Schouman werd echt beroemd als schilder door zijn aquarellen van stadsgezichten en de parkachtige landschappen met exotische vogels. Deze waren in die tijd vrij uniek en nog altijd worden ze als speciaal gezien. Naast het schilderen hield hij zich ook bezig met maken van etsen en glasgravures.

Schouman was tussen 1735 en 1785 een toonaangevend kunstenaar in Zeeland en het zuiden van Holland, de huidige provincie Zuid-Holland. In die periode woonde en werkte hij in Dordrecht, Den Haag en Middelburg en gaf les aan leerlingen in Dordrecht en Den Haag, waaronder zijn neef Martinus Schouman. Hij reisde twee keer naar Engeland en bezat een belangrijke collectie schilderijen. Aart Schouman overleed in 1792 op 82-jarige leeftijd in Den Haag. Zijn leven is goed gedocumenteerd, omdat hij dagboeken bijhield.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aart Schouman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.