Aart van Dobbenburgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herdenkingszegel, Haven Willemstad-Curaçao. Ontwerp van Aart van Dobbenburgh

Aart van Dobbenburgh (Amsterdam, 30 september 1899Haarlem, 3 juli 1988) was een Nederlands kunstenaar en graficus.

Van Dobbenburgh werd bekend door zijn verfijnde lithografieën. Zijn lithografieën kennen diverse onderwerpen, zoals bloemen, portretten, landschappen, maar de menselijke handen waren zijn favoriet. Aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus te Amsterdam genoot hij zijn eerste opleiding. Van Dobbenburgh illustreerde onder meer werken van de Russische schrijvers Tolstoj en Dostojevski. In 1949 verscheen Tolstojs 'Oorlog en Vrede' met lithografieën van de hoofdfiguren door Van Dobbenburgh. Ook tekende hij 'Katoesja' en 'Maria' uit Tolstojs Opstanding en Anna Karenina naar de gelijknamige romans.

In 1965 ontving hij de Leo Tolstoj-medaille. Korte tijd daarna benoemde koningin Juliana Aart van Dobbenburgh tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn werk is vertegenwoordigd in het Rijksprentenkabinet te Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard , Teylers Museum te Haarlem, Museu de Ovar te Portugal en in particuliere collecties over de gehele wereld.

Bibliografie[bewerken]

  • Het lithografisch werk van Aart van Dobbenburgh, A. van der Boom, in Maandblad voor Beeldende Kunsten 1932, pag 99 t/m 113
  • Uit het werk van Aart van Dobbenburgh, J. de Gruyter en dr. W. Banning, Den Haag, 1941, De Driehoek.
  • De wereld van Aart van Dobbenburgh, J. Schwencke, Zwolle, 1963, J.J. Tijl.
  • Aart van Dobbenburgh ofwel van vreugde en verdriet, G. Luidinga en T. de Vries, Den Haag, 1976, Nijgh en van Ditmar.
  • De litho's van Aart van Dobbenburgh, L. Burgers en W. Drees sr., Haarlem, 1984, Joh. Enschede en Zn.