Aartrijke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aartrijke
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Aartrijke
Aartrijke (België (hoofdbetekenis))
Aartrijke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Zedelgem Zedelgem
Fusie 1977
Coördinaten 51° 7′ NB, 3° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,52 km²
Inwoners (01/01/2006) 4.533
(211 inw./km²)
Overig
Postcode 8211
NIS-code 31040(D)
Oude NIS-code 31001
Detailkaart
Locatie in Zedelgem
Locatie in Zedelgem
Portaal  Portaalicoon   België

Aartrijke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het is sinds 1977 een deelgemeente van Zedelgem. Een inwoner van Aartrijke wordt een Aartrijkenaar[1] genoemd.

Sint-Andreaskerk aan het marktplein

Geschiedenis[bewerken]

De naam Aartrijke duikt voor het eerst op in een document uit 893 als "Artiriacum". Het dorp was toen eigendom van graaf van Vlaanderen. In het machtsvacuüm ten tijde van de Vikinginvallen nam de graaf de villa Artiriacum onwettig af van de bisschop van Doornik-Noyon.

Het dorp behoorde in het Ancien Régime voor ongeveer twee derden tot het Land van het Vrije, voor ongeveer één derde tot het Land van Wijnendale. Twee procent van het grondoppervlak behoorde tot de heerlijkheid Kannunikse en enkele hectaren tot de heerlijkheid Houtse.

Veel origineel bronnenmateriaal van Aartrijke wordt bewaard op het Rijksarchief te Brugge, in het OCMW-archief van Brugge en het gemeentearchief van Zedelgem. Voorname publicaties over de geschiedenis van Aartrijke verschenen van de hand van Jules Pollet: "Bijdragen tot de geschiedenis van Aartrijke". Daniel Janssens publiceert af en toe bijdragen in het lokale blad "Agenda" over de geschiedenis van Aartrijke.

Ligging[bewerken]

De dorpskern van Aartrijke ligt bovenop een heuvel enkele (tientallen) meters hoger dan de omgeving. Men spreekt dan ook soms over "De berg van Aartrijke".

Bezienswaardigheden[bewerken]

 • De kerk, genoemd naar Sint Andreas, dateert uit 1894-1900 en werd gebouwd in neogotische stijl. Patroonheilige is Sint-Andreas. Er is een bijzondere verering van Sint-Antonius Abt.
 • Vlakbij, in Torhout, op de weg naar en tot 1976 (?) op het grondgebied van de toenmalige gemeente Aartrijke, bevindt zich het kasteel d'Aertrycke. Het werd gebouwd n.o.v. de bekende architect Jozef Schadde uit Antwerpen. Bouwheer August de Maere d'Aertrycke (1826-1900) gaf als waterbouwkundige de aanzet voor de plannen van de haven van Zeebrugge.
 • Brouwerij de Leeuw uit 1871 aan de Engelstraat (vooraanzicht vanaf de Eernegemsestraat, private toegang) is beschermd. Hier huist nu het archief van de gemeente Zedelgem.
 • De beschermde herberg "3 zwaluwen" (Ichtegemstraat/Zeeweg Noord).
 • De beschermde Woning Bruynooghe (Steenstraat/Eernegemsestraat).
 • Het Oorlogsmonument voor de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog, een ontwerp van de lokale beeldhouwer Leonard De Visch (nadien verhuisd en overleden in Sint-Amandsberg (Gent), begraven op het Campo Santo). Anders dan op andere oorlogsmonumenten voor de Eerste Wereldoorlog in België staat hier “Welk nut ligt er in het storten van ons bloed?” Dat maakt het monument van Aartrijke uniek omdat het de oorlogsheroïek niet verheerlijkt.[2]

Demografische evolutie[bewerken]

 • Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976= inwoneraantal op 31 december; 2006= inwoneraantal op 1 januari
 • 1919: afstand van een gebiedsdeel aan Veldegem
 • 1977: afstand van een gebiedsdeel aan Torhout

Verenigingen[bewerken]

Jeugd[bewerken]

 • Jonkhove, jeugd- en ontmoetingscentrum.
 • Chiro Aartrijke

Muziek[bewerken]

 • Fanfare Hoger Op

Sport[bewerken]

 • Organisator van de Heilig Hartprijs was de veloclub 'Aartrijke Sportief' (opgericht ca. 1920).
 • Voetbalclub KVV Aartrijke; groeide uit Eendracht Aartrijke en SC Aster en is aangesloten bij de KBVB en speelt in de provinciale reeksen.

Bekende personen[bewerken]

Externe links[bewerken]