Naar inhoud springen

Aartsbisdom Ancona-Osimo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arcidiocesi di Ancona-Osimo
Aartsbisdom Ancona-Osimo
Basisgegevens
Aartsbisschop Angelo Spina
Parochies 72
Oppervlakte 501 km²
Bevolking 225.441 (2011)
Katholieken 197.851 (2011)
Website http://www.diocesi.ancona.it/
Kaart van de kerkprovincie
Aartsbisdom Ancona-Osimo
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom Ancona-Osimo (Latijn: Archidioecesis Anconitana-Auximana; Italiaans: Arcidiocesi di Ancona-Osimo) is een metropolitaan aartsbisdom van de Rooms-Katholieke Kerk in Italië. De zetel van het aartsbisdom is in Ancona. De aartsbisschop van Ancona-Osimo is metropoliet van de kerkprovincie Ancona-Osimo waartoe ook de volgende suffragane bisdommen behoren:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ancona[bewerken | brontekst bewerken]

Het bisdom Ancona ontstond in de 3e eeuw. Op 19 oktober 1422 werd het met het bisdom Numana verenigd. Op 14 september 1904 werd Ancona tot aartsbisdom verheven, maar niet tot metropool. Op 15 augustus 1972 gebeurde dit alsnog toen de bisdommen Fabriano-Matelica, Jesi, Senigallia en de Territoriale prelatuur Loreto suffragaan werden aan Ancona.

Osimo[bewerken | brontekst bewerken]

Het bisdom Osimo (Latijn Dioecesis Auximanus) werd in de 7e eeuw opgericht met zetel in Osimo. Op 19 augustus 1725 werd het samengevoegd met het bisdom Cingoli onder de naam Osimo-Cingoli en als immediatum onder direct gezag van de Heilige Stoel geplaatst. In 1949 was 99% van de inwoners van het bisdom katholiek. Op 25 januari 1985 werd het bisdom Cingoli afgesplitst en toegevoegd aan het bisdom Macerata-Tolentino.

Ancona-Osimo[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 september 1986 werd het bisdom Osimo samengevoegd met het aartsbisdom Ancona onder de naam aartsbisdom Ancona-Osimo. De huidige aartsbisschop is Angelo Spina.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of Ancona-Osimo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.